4.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInternaționalTrump vrea ca americanii să continue munca pe timp de pandemie

Trump vrea ca americanii să continue munca pe timp de pandemie

Preşedintele american Donald Trump a avertizat marţi cu privire la riscul prelungirii măsurilor de izolare pentru limitarea răspândirii epidemiei COVID-19 în SUA, izolare care a aruncat economia americană în criză şi care ar putea ”distruge” ţara, transmit AFP şi DPA.

Statele Unite au înregistrat până marţi seară 600 de decese şi aproape 50.000 de cazuri oficial declarate de Covid-19, potrivit unui bilanţ realizat de Universitatea Johns Hopkins. SUA reprezintă a treia ţară ca număr de cazuri înregistrate, după China şi Italia. Majoritatea deceselor au fost înregistrate la New York, devenit epicentrul noului coronavirus în Statele Unite.

”Se poate distruge o țară”

”Se poate distruge o ţară închizând în acest fel” a explicat liderul de la Casa Albă pentru Fox News, indicând că săptămâna viitoare va evalua efectele perioadei de izolare recomandată de 15 zile.

Trump a estimat că o o ”gravă recesiune” ar putea face mai multe victime decât noul coronavirus în SUA şi şi-a exprimat dorinţa ca activitatea economică să poată fi reluată cât mai rapid.

”Putem pierde un anumit număr de persoane din cauza gripei. Dar riscăm să pierdem mai multe persoane aruncând ţara într-o recesiune gravă sau într-o depresiune”, a continuat liderul american, care a evocat posibilitatea a ”mii de sinucideri”.

”Trebuie să ne întoarcem la muncă mult mai repede decât cred oamenii”, a spus Trump, care a avansat data de 12 aprilie, când catolicii şi protestanţii sărbătoresc Paştele din acest an. ”Mi-ar plăcea să avem ţara redeschisă până la Paşte”, a afirmat preşedintele SUA. ”Oamenii se pot întoarce la muncă şi o pot face cu bun simţ” practicând distanţarea socială şi urmând sfaturile sanitare, a explicat el. Iar măsurile de izolare recomandate de administraţie, care trebuie să dureze până la începutul săptămânii viitoare, vor fi reevaluate, a asigurat Trump.

Pentagonul este de altă părere

Oficiali militari americani de rang înalt au susţinut marţi că pandemia de COVID-19 ce a lovit SUA ar putea dura câteva luni. ”Cred că trebuie să ne pregătim pentru o perioadă de cel puţin câteva luni şi să luăm toate măsurile de precauţie necesare pentru acest lucru”, a răspuns secretarul american al Apărării, Mark Esper, la întrebarea cu privire la cât de mult ar putea să dureze această situaţie de criză.

”Sunt pe deplin încrezător că peste câteva luni vom trece şi peste această situaţie”, a mai adăugat el în cadrul unei teleconferinţe.

Cu aceeaşi ocazie, şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, a susţinut că, deşi nu se ştie cât de mult va dura această pandemie, pornind de la experienţele altor state, experienţe care ar putea sau nu să se aplice situaţiei din SUA, sfârşitul pandemiei ar putea fi în luna iulie.

China, vinovată în continuare

 

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, şi-a intensificat, în aceeași zi, criticile la adresa modului în care China gestionează pandemia de coronavirus, spunând că Partidul Comunist Chinez încă ascunde de restul lumii informaţii care ar fi necesare pentru prevenirea apariţiei de noi cazuri, relatează Reuters.

”Îngrijorarea mea este că această muşamalizare, această dezinformare în care e angajat Partidul Comunist Chinez, încă ascunde lumii informaţiile de care este nevoie pentru a putea preveni noi cazuri sau ca ceva asemănător să reapară”, a adăugat el.

 

Trump, sprijinit de texani

Dan Patrick, adjunctul guvernatorului statului Texas, a declarat că este dispus să rişte să se îmbolnăvească de COVID-19, deşi se apropie de vârsta de 70 de ani şi este în categoria cu cel mai ridicat risc de deces, decât să vadă economia Statelor Unite prăbuşindu-se din cauza unei crize economice, scrie The Guardian, potrivit Mediafax. De asemenea, el a adăugat că ”mulţi bunici ”din toată ţara ar fi de acord cu el.

SUA ”au potențialul” să devină noul epicentru al pandemiei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi o ”accelerare foarte puternică” a epidemiei noului coronavirus în Statele Unite.

Întrebată dacă Statele Unite ar putea deveni noul epicentru al pandemiei, o purtătoare de cuvânt a OMS, Margaret Harris, a răspuns că ”asistăm la o accelerare foarte puternică a numărului cazurilor în Statelor Unite. Cred, deci, că au potenţialul”.

 

Cele mai citite

Avertismentele economiștilor: Retrogradarea ratingului României riscă să împingă țara în brațele FMI

Economistul Adrian Negrescu avertizează pentru ProTV că retrogradarea ratingului României de către agenția de rating Fitch ar putea avea efecte devastatoare asupra stabilității economice...

10 instrumente de scris esențiale pentru proiectele de lucru manual 

Descoperă o serie de instrumente de scris care pot transforma orice proiect de lucru manual într-o operă de artă! De la creioane cerate,...

Edi Iordănescu își continuă cariera în străinătate. „Nu se pune problema să antrenez în România!”

Fostul selecționer al României exclude o revenire în Superligă, anunțând că este aproape de a semna cu o echipă din afara țării. Edward Iordănescu, liber...
Ultima oră
Pe aceeași temă