4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalTrump trรขnteศ™te Europei porศ›ile รฎn nas

Trump trรขnteศ™te Europei porศ›ile รฎn nas

PreลŸedintele american Donald Trump a anunลฃat miercuri seara suspendarea pentru 30 de zile a intrฤƒrii în SUA a persoanelor care au cฤƒlฤƒtorit recent în Europa, cu excepลฃia cetฤƒลฃenilor Marii Britanii, recent ieศ™itฤƒ din Uniunea Europeanฤƒ, o mฤƒsurฤƒ durฤƒ care vizeazฤƒ limitarea rฤƒspândirii epidemiei cauzate de noul coronavirus.

”Am decis sฤƒ trecem la acลฃiuni ferme, dar necesare pentru a proteja sฤƒnฤƒtatea ลŸi bunฤƒstarea tuturor americanilor”, a anunลฃat Trump în timpul unui discurs oficial rostit din Biroul Oval al Casei Albe.

”Pentru a împiedica intrarea unor noi cazuri în ลฃara noastrฤƒ, voi suspenda toate cฤƒlฤƒtoriile provenind din Europa cฤƒtre SUA pentru urmฤƒtoarele 30 de zile”, a adฤƒugat liderul american, care ลŸi-a exprimat regretul cฤƒ Uniunea Europeanฤƒ nu a luat ”mฤƒsurile de precauลฃie” necesare luate de Statele Unite.

Termeni ศ™i condiศ›ii

Mฤƒsura, care va intra în vigoare vineri la miezul nopลฃii, ora Washingtonului (sâmbฤƒtฤƒ ora 04:00 GMT), va viza orice persoanฤƒ care a fost în interiorul spaลฃiului Schengen în interval de 14 zile înaintea încercฤƒrii de a intra pe teritoriul SUA. România, Bulgaria, Irlanda ลŸi Croaลฃia – membre UE, dar în afara Schengen – sunt excluse de mฤƒsurฤƒ.

Restricลฃiile includ, de asemenea, excepลฃii importante pentru anumite persoane ce deลฃin vizฤƒ de intrare în SUA ลŸi pentru numeroase persoane cu o legฤƒturฤƒ familialฤƒ cu un cetฤƒลฃean sau rezident american.

Bilanลฃul epidemiei în SUA a ajuns miercuri la 37 de decese, dintre care 29 în statul Washington (nord-vestul SUA), în timp ce numฤƒrul cazurilor confirmate de infecลฃie cu noul coronavirus a depฤƒลŸit 1.300.

În ceea ce-l priveลŸte, Departamentul Apฤƒrฤƒrii a anunลฃat cฤƒ impune, începând cu 13 martie, o interdicลฃie de cฤƒlฤƒtorie pentru 60 de zile pentru americani, pentru civilii angajaลฃi la Pentagon ลŸi membrii familiilor lor care cฤƒlฤƒtoresc dinspre sau cฤƒtre ลฃฤƒri incluse în nivelul 3 conform clasificฤƒrii Centrului pentru controlul ลŸi prevenirea bolilor al SUA. În aceastฤƒ categorie sunt incluse ลฃฤƒri precum China, Iran, Italia ลŸi Coreea de Sud.

Nu a existat nicio coordonare SUA-UE

Un diplomat european a declarat cฤƒ SUA nu s-au coordonat cu Uniunea Europeanฤƒ înaintea anunลฃului fฤƒcut miercuri searฤƒ de preลŸedintele Donald Trump privind suspendarea pentru 30 de zile a intrฤƒrii în SUA a persoanelor care au cฤƒlฤƒtorit recent în Europa.

Trump a spus cฤƒ Administraลฃia sa s-a aflat în contact constant cu aliaลฃii SUA, dar reprezentanลฃii UE nu au fost notificaลฃi înainte în legฤƒturฤƒ cu decizia Washingtonului, a spus diplomatul respectiv, care nu a fost autorizat sฤƒ se exprime public. ”Nu a existat niciun indiciu, nicio coordonare aลŸa cum a susลฃinut preลŸedintele”, a afirmat el.

Reacศ›ia oficialฤƒ a UE ศ™i temerile economice

Charles Michel, preลŸedintele Consiliului European, a anunลฃat pe Twitter cฤƒ în cadrul UE vor fi examinate mฤƒsurile recente anunลฃate de preลŸedintele american Donald Trump cu privire la suspendarea timp de 30 de zile a deplasฤƒrilor în SUA din statele incluse în spaลฃiul Schengen.

„În urma interdicลฃiei de cฤƒlฤƒtorie anunลฃatฤƒ de Donald Trump, vom examina situaลฃia. Trebuie evitate disfuncลฃionalitฤƒลฃile economice. Europa ia toate mฤƒsurile necesare pentru a stฤƒpâni rฤƒspândirea Covid-19, pentru a limita numฤƒrul oamenilor afectaลฃi ลŸi pentru a susลฃine cercetarea”, a scris Charles Michel.

 Mฤƒsura anunลฃatฤƒ a produs confuzie, cu atât mai mult cu cât, iniลฃial, Trump a spus cฤƒ ea se aplicฤƒ ลŸi transporturilor de mฤƒrfuri. PreลŸedintele american a revenit pe Twitter ลŸi a explicat: „Restricลฃiile opresc oamenii, nu bunurile”.

COVID-19 în lume

La nivel mondial, au fost înregistrate în total peste 126.000 de cazuri de îmbolnฤƒvire cu Covid-19, dintre care mai mult de jumฤƒtate sunt vindecate, dar ลŸi peste 4.600 de decese. Cele mai afectate ลฃฤƒri sunt China (aproximativ 81.000 de cazuri), Italia (Peste 12.000 de cazuri), Iran (9.000 de cazuri).

Cele mai citite

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ