Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri seara suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor care au călătorit recent în Europa, cu excepţia cetăţenilor Marii Britanii, recent ieșită din Uniunea Europeană, o măsură dură care vizează limitarea răspândirii epidemiei cauzate de noul coronavirus.
”Am decis să trecem la acţiuni ferme, dar necesare pentru a proteja sănătatea şi bunăstarea tuturor americanilor”, a anunţat Trump în timpul unui discurs oficial rostit din Biroul Oval al Casei Albe.
”Pentru a împiedica intrarea unor noi cazuri în ţara noastră, voi suspenda toate călătoriile provenind din Europa către SUA pentru următoarele 30 de zile”, a adăugat liderul american, care şi-a exprimat regretul că Uniunea Europeană nu a luat ”măsurile de precauţie” necesare luate de Statele Unite.
Termeni și condiții
Măsura, care va intra în vigoare vineri la miezul nopţii, ora Washingtonului (sâmbătă ora 04:00 GMT), va viza orice persoană care a fost în interiorul spaţiului Schengen în interval de 14 zile înaintea încercării de a intra pe teritoriul SUA. România, Bulgaria, Irlanda şi Croaţia – membre UE, dar în afara Schengen – sunt excluse de măsură.
Restricţiile includ, de asemenea, excepţii importante pentru anumite persoane ce deţin viză de intrare în SUA şi pentru numeroase persoane cu o legătură familială cu un cetăţean sau rezident american.
Bilanţul epidemiei în SUA a ajuns miercuri la 37 de decese, dintre care 29 în statul Washington (nord-vestul SUA), în timp ce numărul cazurilor confirmate de infecţie cu noul coronavirus a depăşit 1.300.
În ceea ce-l priveşte, Departamentul Apărării a anunţat că impune, începând cu 13 martie, o interdicţie de călătorie pentru 60 de zile pentru americani, pentru civilii angajaţi la Pentagon şi membrii familiilor lor care călătoresc dinspre sau către ţări incluse în nivelul 3 conform clasificării Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor al SUA. În această categorie sunt incluse ţări precum China, Iran, Italia şi Coreea de Sud.
Nu a existat nicio coordonare SUA-UE
Un diplomat european a declarat că SUA nu s-au coordonat cu Uniunea Europeană înaintea anunţului făcut miercuri seară de preşedintele Donald Trump privind suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor care au călătorit recent în Europa.
Trump a spus că Administraţia sa s-a aflat în contact constant cu aliaţii SUA, dar reprezentanţii UE nu au fost notificaţi înainte în legătură cu decizia Washingtonului, a spus diplomatul respectiv, care nu a fost autorizat să se exprime public. ”Nu a existat niciun indiciu, nicio coordonare aşa cum a susţinut preşedintele”, a afirmat el.
Reacția oficială a UE și temerile economice
Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a anunţat pe Twitter că în cadrul UE vor fi examinate măsurile recente anunţate de preşedintele american Donald Trump cu privire la suspendarea timp de 30 de zile a deplasărilor în SUA din statele incluse în spaţiul Schengen.
„În urma interdicţiei de călătorie anunţată de Donald Trump, vom examina situaţia. Trebuie evitate disfuncţionalităţile economice. Europa ia toate măsurile necesare pentru a stăpâni răspândirea Covid-19, pentru a limita numărul oamenilor afectaţi şi pentru a susţine cercetarea”, a scris Charles Michel.
Măsura anunţată a produs confuzie, cu atât mai mult cu cât, iniţial, Trump a spus că ea se aplică şi transporturilor de mărfuri. Preşedintele american a revenit pe Twitter şi a explicat: „Restricţiile opresc oamenii, nu bunurile”.
COVID-19 în lume
La nivel mondial, au fost înregistrate în total peste 126.000 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, dintre care mai mult de jumătate sunt vindecate, dar şi peste 4.600 de decese. Cele mai afectate ţări sunt China (aproximativ 81.000 de cazuri), Italia (Peste 12.000 de cazuri), Iran (9.000 de cazuri).