13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrump s-a luat de Macron în aceeaşi zi cu summit-ul aniversar al...

Trump s-a luat de Macron în aceeaşi zi cu summit-ul aniversar al NATO la Londra

Aceste comemorări se anunţau puţin festive, din cauza disensiunilor cu privire la Siria sau la finanţarea organizaţiei, iar Macron a aruncat gaz pe foc apreciind că Alianţa, înfiinţată în 1949, se află ”în moarte cerebrală”.

 
Înainte de întâlnirea oficială în format complet – marţi seara la Buckingham Palace şi miercuri într-un golf de lux de la periferia Londrei – preşedintele american a atacat acest diagnostic, pe care l-a catalogat drept ”foarte insultător”.

Este o judecată ”foarte, foarte rea la adresa celor 28 de ţări”, a apreciat el într-o conferinţă de presă cu secretarul general al Alianţei Jens Stoltenberg. NATO are 29 de state membre.

Donald Trump s-a declarat ”foarte surprins” de declaraţiile lui Emmanuel Macron, cu care se întâlneşte marţi, şi le consideră ”foarte periculoase” pentru Franţa.

”Nimeni nu are nevoie de NATO mai mult decât Franţa”, a spus el.

El a criticat puternic voinţa Franţei de a taxa gigaţii tehnologici americani. Administraţia Trump a ameninţat deja să impună taxe vamale de până la 100% unor produse franceze în valoare de 2,4 miliarde de dolari, între care brânza roquefort, iaurturi şi vin spumant.

”Eu sunt în dezacord” cu Emmanuel Macron, a declarat la rândul său Jens Stoltenberg. “Nu trebuie pusă la îndoială unitatea şi voinţa aliaţilor de a se apăra unii pe ceilalţi”, a subliniat el, precizând că aceasta este baza disuasiunii.

Citește și: Fostul premier al Moldovei, Vlad Filat, a fost eliberat condiţionat – Ce pedeapsă executa acesta şi pentru ce fapte

Jens Stoltenberg se îndoieşte că acest diferend poate fi soluţionat în cursul summitului. Secretarul general speră ca aliaţii să confirme, la Londra, misiunea sa de a conduce o reflecţie pe tema mijloacelor unei îmbunătăţiri a reflecţiei strategice în cadrul NATO.

Gazda întâlnirii, premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson vrea să cheme cele 29 de state membre NATO la unitate, după o ploaie de  insulte săptămâna trecută.

Răspunzând declaraţiilor lui Emmanuel Macron cu privire la NATO, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a îndemnat ”examinează-ţi mai întâi propria-ţi moarte cerebrală!”.

Contenciosul vizează intervenţia lansată de Ankara în octombrie în nord-esrul Siriei, fără să informeze celelalte state membre ale Alianţei. Cei doi şefi de stat urmează să se întâlnească marţi seara cu Boris Johnson şi Angela Merkel pentru a discuta despre Războiul din Siria.

Cu excepţia acestei întâlniri, potenţial explozive, atitudinea lui Donald Trump era considerată drept principala necunoscută a summitului. Prima sa intervenţie, înainte de începerea reuniunii, a dat tonul, ca anul trecut, când a atacat-o pe Angela Merkel.

În afară de atacurile la adresa Franţei, el a abordat – timp de 12 minute – în faţa presei un vast număr de subiecte, apărându-i pe iranienii ”ucişi pentru simplul motiv că manifestează” şi îngheţând speranţele unui acord comercial cu China, afirmând că acesta poate aştepta o eventuală realegere a sa anul viitor.

Miliardarul republican, care îşi îndeamnă aliaţii, de când a fost ales, să-şi crească bugetele militare pentru a împărţi mai mult povara, a lansat un nou atac împotriva ”rău platnicilor” NATO, mai ales Germania.

Donald Trump vrea să menţină presiunea asupra aliaţilor, pentru a-i face să-şi respecte angajamentul pe care şi l-au asumat în 2014, tot în Marea Britanie, de a aloca 2% din PIB bugetelor militare în 2024. Franţa urmează să atingă 2% în 2015, însă Germania, cu 1,42% în 2020, ar urma să-şi respecte angajamentul abia la începutul deceniului 2030.

Trump s-a felicitat de faptul că a ”obţinut 130 de miliarde de dolari”, referindu-se la suma pe care Canada şi membrii europeni ai NATO  o vor adăuga la bugetele Apărării în decurs de patru ani, dar s-a declarat nesatisfăcut.

Vizita preşedintelui american la Londra este scrutată îndeaproape în Regatul Unit, într-un context politic exploziv, cu nouă zile înaintea alegerilor egislative.

Boris Johnson speră să obţină o majoritate suficientă cu care să implementeze Brexitul, în favoarea căruia au votat aproape 52% dintre britanici ce s-au prezentat la urne în referendumul din 2016.

Miliardarul republican vrea să se întâlnească cu premierul britanic în exerciţiu, pe care l-a lăudat drept un om ”foarte competent”, dar a dat asigurări că nu vrea ”să se amestece în alegeri”. El şi-a reiterat însă susţinerea Brexitului.

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă