Statele Unite vor crește taxele vamale pentru bunuri chineze importate în valoare echivalentă de 200 miliarde dolari începând din 10 mai, de la 10% la 25%, a anunțat președintele Donald Trump duminică, regretând negocierile comeriale dintre cele două țări care avansează „prea lent“.
Sancțiunea intervine în timp ce o importantă delegație de demnitari chinezi este așteptată miercuri la Washington, pentru negocieri care erau prezentate ca finale și care s-ar putea încheia cu un acord comercial. „Timp de 10 luni, China a plătit SUA taxe vamale de 25% pentru bunuri (tehnologice) în valoare echivalentă de 50 miliarde dolari și de 10% pentru alte bunuri în sumă echivalentă de 200 miliarde dolari. Procentul de 10% va fi ridicat la 25% de vineri“, a scris președintele american pe Twitter.
În plus, Trump a amenințat că va extinde „curând“ măsura la bunuri suplimentare în valoare de 325 miliarde dolari, în prezent neimpozitate de măsurile tarifare ale Washingtonului. Mesajul intempestiv al președintelui SUA a fost publicat în momentul în care mulți se așteptau la finalizarea unui acord, dar dacă Trump a ridicat din nou tonul este pentru că unele puncte dure nu au fost încă reglementate. Subiectele referitoare la proprietatea intelectuală, la accesul pe piața chineză a întreprinderilor americane sau subvențiile publice acordate de Beijing firmelor chineze rămân în mod special dificil de negociat.
Anunțul lui Trump a îngrijorat piețele financiare mondiale care erau în cădere liberă a doua zi, cu precădere bursele asiatice și europene, la fel și prețul petrolului, o referință pentru comerțul mondial. Deși Wall Street Journal estima că avertismentul liderului de la Casa Albă ar putea determina China să se retragă de la negocierile prevăzute pentru această săptămână, ministerul chinez de Externe a declarat luni că Beijing se pregătește să trimită o delegație la Washington, fără să precizeze dacă negociatorul-șef al țării, Liu He, va participa la reuniunea din capitala americană. În schimb, South China Morning Post anunța că Liu He va continua să participe la negocieri, dar călătoria sa va fi întârziată cu trei zile.
Economiștii au imputat războiului comercial americano-chinez încetinirea creșterii mondiale în cursul ultimelor luni. În plus, potrivit experților, în pofida afirmațiilor lui Trump potrivit cărora China plătește aceste taxe vamale, cei care plătesc efectiv sunt întreprinderile americane când importă mărfurile. Aceste firme ar putea alege să repercuteze costurile asupra clienților lor prin prețuri ridicate, să absoarbă costul și să-și reducă beneficiile sau să încerce să negocieze o reducere a costului produselor.
Avertismentul Chinei
Pe fondul tensiunilor, China și-a exprimat luni „opoziția puternică“ după ce două nave militare americane au navigat în apropierea insulelor controversate din Marea Chinei de Sud, iar ministrul chinez de Externe s-a declarat „total nemulțumit“ după ce Washington a admis că a trimis două distrugătoare în apele controversate.
Este a treia oară în acest an că Washington pune în discuție revendicările maritime ale Beijingului în regiune, într-un context de rivalitate crescândă între cele două puteri. Distrugătoarele de rachete ghidate USS Preble și Chung-Hoon au trecut luni la mai puțin de 12 mile de recifurile Gaven și Johnson din insulele Spratley, a declarat comandantul Clay Doss, purtător de cuvânt al Flotei a 7-a a marinei americane, citat de Reuters.
Insulele sunt revendicate și de Filipine, Vietnam și Taiwan. Doss a precizat că inițiativa a vizat să scoată în evidență drepturile internaționale de „trecere inofensivă“ și de „contestare a revendicărilor maritime excesive“ conform dreptului internațional. Așa cum am menționat, este a treia oară în anul în curs, când SUA recurg la operațiuni numite „libertate de navigație“ în Marea Chinei de Sud, în anul precedent numărul trecerilor navale fiind de cinci și patru în 2017. Decizie a Washingtonului a atras criticile Beijingului, ministerul de Externe cerând SUA să pună capăt „provocării“.