-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalTrei muzee din România vor putea fi „vizitate“ printr-un click

Trei muzee din România vor putea fi „vizitate“ printr-un click

Google a anunțat lansarea, pe platforma Google Cultural Institute, a primelor colecții de artă și tradiție din România, ceea ce va permite oamenilor de pretutindeni să „viziteze“ și să exploreze pe internet colecții muzeale din țara noastră.

Google Cultural Institute este o platformă digitală care oferă acces la patrimoniul istoric și cultural din întreaga lume prin intermediul internetului. Oricine poate astfel admira picturi, desene, sculpturi, fotografii, artefacte religioase, manuscrise și multe alte obiecte din muzee și colecții din toată lumea. Google Cultural Institute reunește peste 600 de instituții partenere din 60 de țări.

Trei dintre cele mai importante muzee din România – Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național al Țăranului Român și Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu -, dar și asociații și fundații care își ex-pun lucrările din patrimoniu – Asociația Folclor Fără Frontiere, Or-dinul Arhitecţilor din România, Fun-dația Pro Patrimonio și Fundația Wassertalbahn -,
și-au lansat colecțiile pe platforma
Google Cultural Institute.   

Sunt disponibile peste 800 de exponate din colecțiile instituțiilor partenere, de la picturi, desene, obiecte de artă populară, artefacte religioase, la fotografii și documente. Mai mult, lucrările de artă au fost imortalizate la înaltă rezoluție, permițând reliefarea celor mai mici detalii. De exemplu, vizitatorii pot admira îndeaproape lucrări faimoase din Muzeul Național Brukenthal, cum ar fi “Wilhelm IV de Bavaria“ de Hans Schwab von Wertinger, „Iacoba de Baden“ de Hans Schwab von Wertinger, „Natură statică cu cireșe“ de Theodor Aman, dar și „Omul cu tichie albastră“ de Jan van Eyck.  Tehnologia permite explorarea în detaliu a operelor de artă, într-un mod ușor și rapid, astfel că cel care le privește poate foarte ușor studia detalii ale tușei pensulei sau patinei timpului.

De asemenea, trei clădiri (Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie „Casa Altemberger“ și Muzeul de Istorie Naturală) care aparțin Muzeului Național Brukenthal pot fi vizitate virtual, prin intermediul tehnologiei Street View, direct din platforma Google Cultural Institute. Oamenii se pot plimba astfel prin muzee ca și când s-ar afla acolo. Pe Google Cultural Institute, utilizatorii pot explora universul satului românesc, prin obiecte de artă populară unice din colecția Muzeului Național al Țăranului Român și gospodăriile expuse în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Sibiu. De asemenea, sunt disponibile și piese relevante ale spaţiului etnografic extra-european din Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder“ din cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA.

Alături de exponatele celor trei muzee, pe Google Cultural Institute pot fi văzute vioara cu goarnă, mocănița de la Vișeul de Sus, vila Golescu sau creațiile arhitectului Ion Mincu, în special Casa Mincu, actualul sediu al Ordinului Arhitecților din România.

Cu această ocazie, Virgil Nițulescu, Director General al Muzeului Național al Țăranului Român, a declarat: “Suntem meniți, prin structura noastră intimă, să fim tentați de cunoașterea totală. Știm că nu o vom atinge niciodată, dar aspirația aceasta este una firească. Acesta a fost și scopul Mouseion-ului, al Bibliotecii din Alexandria, al Enciclopediei Franceze. Acesta este, într-un fel sau altul, scopul fiecărei colecții – unul utopic, evident –, acela de a colecționa tot ce este posibil din sfera de interes a muzeului respectiv. Cum acest scop nu va putea, din motive evidente, să fie atins vreodată în lumea reală, nu ne rămâne decât încercarea de a ne orienta eforturile spre cea virtuală. Orice inițiativă este salutară. Mi-am dorit foarte mult ca Muzeul Național al Țăranului Român să fie unul dintre primele muzee românești care se alătură proiectului pornit de Google Cultural Institute, pentru că muzeul nostru este unul dintre cele mai apreciate din România, nu doar pentru patrimoniul său, ci și pentru originalitatea expunerii și a demersului cultural în raport cu publicul. Suntem convinși că ne aflăm pe drumul cel bun și că, prin participarea la acest proiect, vom reuși să punem mai bine în valoare patrimoniul cultural pe care îl administrăm, spre beneficiul public“.

La rândul său, Ciprian Anghel Ștefan, director general al complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, a spus: „Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, o prezență de marcă în peisajul culturii românești, este o instituție dinamică, aflată în permanent contact cu publicul său, care înțelege să își deschidă în permanență colecțiile prin mijloace cât mai diverse și mai atractive. De aceea prezența Muzeului ASTRA în mediul virtual, demarată cu câțiva ani în urmă, în cadrul programului de digitizare a colecțiilor prin intermediul platformei europene, se consolidează astăzi prin includerea a 22 de monumente din cel mai mare muzeu în aer liber, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Dumbrava Sibiului, precum și a 22 piese din colecțiile Muzeului de Etnografie Universală «Franz Binder» în platforma Google Cultural Institute. Suntem deosebit de încântați să facem parte din primele muzee și instituții de cultură din România care își expun colecțiile pe platforma Google Cultural Institute. Digitizarea colecțiilor este un mijloc foarte important de creștere a accesibilității publicului la valorile de patrimoniu și marile platforme de acest tip sunt vectorii care asigură interconexiunea culturilor și civilizațiilor la nivel internațional“. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă