Tone de portocale putrezesc în containerele blocate în porturile europene și ar putea fi irosite, deoarece Africa de Sud și Uniunea Europeană se confruntă cu o dispută comercială privind normele de import.
Africa de Sud, al doilea mare exportator mondial de citrice proaspete după Spania, a depus luna trecută o plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), după ce UE a introdus noi cerințe fitosanitare care, potrivit cultivatorilor, le amenință supraviețuirea, notează Euronews.
Măsurile au intrat în vigoare în luna iulie, când navele care transportau sute de containere pline cu fructe sud-africane cu destinația Europa se aflau deja pe mare, ceea ce a dus la blocarea lor la sosire, potrivit Asociației cultivatorilor de citrice din Africa de Sud (CGA).
„Acesta este un dezastru total și absolut”, a declarat pentru AFP Justin Chadwick, directorul general al CGA. „Alimente de o calitate excepțională, care nu prezintă niciun risc, stau acolo… Este cu adevărat un dezastru”.
Normele UE au ca scop combaterea răspândirii potențiale a moliei cu coada falsă (molia portocalelor), un dăunător african care are o slăbiciune pentru portocale și grapefruit.
UE cere ca toate portocalele destinate Europei să fie supuse unui tratament la frig extrem și menținute la temperaturi de două grade Celsius sau mai puțin timp de 25 de zile, ceea ce cultivatorii sud-africani spun că nu este necesar, deoarece țara dispune deja de mijloace mai performante de prevenire a infestării.
În plângerea sa din cadrul OMC, Africa de Sud susține că cerințele UE „nu se bazează pe date științifice” și sunt „discriminatorii” și excesive.
În plus, acestea pun presiune suplimentară asupra unei industrii deja stresate.
„Va adăuga costuri. Iar în momentul de față, asta este ceea ce niciun producător din lume nu își poate permite”, a declarat Hannes de Waal, care conduce ferma de aproape un secol Sundays River Citrus din sud-estul Africii de Sud.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!