Lungmetrajul mut „The Artist” a primit, marţi, premiul pentru cel mai bun film al anului 2011 din partea New York Film Critics Circle, în timp ce trofeele pentru interpretare au revenit, în acest an, actorilor Meryl Streep şi Brad Pitt, informează Reuters, scrie Mediafax.
Michel Hazanavicius a fost desemnat cel mai bun regizor, pentru „The Artist”, un film realizat în alb-negru, al cărui subiect tratează tranziţia de la filmele mute la cele vorbite, la sfârşitul anilor 1920, la Hollywood, şi implicaţiile pe care le are această schimbare asupra vieţii unui actor de film. În această dramă romantică, doi actori – interpretaţi de Jean Dujardin şi Berenice Bejo – se găsesc în acest context la capetele opuse ale carierei – a lui începe să coboare, iar a ei începe să strălucească.
Filmul „The Artist” a creat mare vâlvă la festivalurile de cinema din acest an şi a avut parte de critici entuziaste. Prin câştigarea trofeului decernat de New York Film Critics Circle, „The Artist” devine unul dintre competitorii principali din cursa pentru Oscarurile din acest an, care vor fi decernate în luna februarie.
Meryl Streep a fost desemnată cea mai bună actriţă, graţie rolului din pelicula „The Iron Lady”, în care joacă rolul fostului premier britanic Margaret Thatcher, iar Brad Pitt a fost ales cel mai bun actor al anului, fiind citat pentru prestaţiile sale din două filme – „Moneyball” şi „The Tree of Life”.
Acesta este cel de-al patrulea premiu pe care Meryl Streep l-a primit din partea New York Film Critics Circle, în timp ce pentru Brad Pitt a fost vorba de o premieră.
Jessica Chastain a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru prestaţiile din trei filme – „The Tree of Life”, „The Help” şi „Take Shelter”.
Albert Brooks s-a impus la categoria „cel mai bun actor în rol secundar”, graţie rolului de mafiot pe care l-a interpretat în thrillerul „Drive”.
Steven Zaillian şi Aaron Sorkin s-au impus la categoria „cel mai bun scenariu”, pentru filmul „Moneyball”.
Membrii asociaţiei New York Film Critics Circle au decis ca trofeul secţiunii pentru non-ficţiune sau film documentar să revină peliculei „Cave of Forgotten Dreams”, un lungmetraj în 3D regizat de Werner Herzog, despre o peşteră din sudul Franţei.
Lungmetrajul iranian „A Separation”, despre un cuplu care se luptă cu decizia de a-şi părăsi ţara natală, s-a impus la categoria cel mai bun film străin.
Premiul pentru cea mai bună imagine a revenit cineastului Emmanuel Lubezki, pentru „The Tree of Life”, iar cel mai bun lungmetraj de debut a fost desemnat filmul „Margin Call”.
Un premiu special a fost acordat postum cineastului Raoul Ruiz, care a murit în luna august, la vârsta de 70 de ani.
New York Film Critics Circle a ignorat câteva pelicule, precum „The Descendants” şi „Beginners”, considerate ca având şanse mari la gala Oscar din februarie.
Această asociaţie a criticilor de cinema din New York, ai cărei membri scriu pentru cotidiane, săptămânale, reviste şi publicaţii online de interes general, a fost înfiinţată în anul 1935.
Premiile decernate de asociaţiile de critici şi de alte jurii din industria cinematografică americană influenţează adeseori alegerile făcute de membrii Academiei de film americane, care selectează filmele, actorii şi producătorii ce vor fi nominalizaţi la premiile Oscar.
În 2010, lungmetrajul „Reţeaua de socializare/ The Social Network” a primit titlul de cel mai bun film al anului din partea New York Film Critics Circle.