3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalTensiuni geopolitice. Conflictele și calendarul încărcat de alegeri, elemente-cheie ce agită economia...

Tensiuni geopolitice. Conflictele și calendarul încărcat de alegeri, elemente-cheie ce agită economia mondială în 2024

Riscurile geopolitice vor fi principala amenințarea la adresa perspectivelor economice pentru 2024, ținând cont că războaiele la scară largă converg cu o serie de alegeri esențiale în marile puteri globale.

Pe măsură ce instituțiile financiare ale lumii elaborează peisajul investițional pentru anul viitor, se așteaptă la un context geopolitic din ce în ce mai plin și la o divergență mai mare între regiunile cheie, agravând incertitudinea și volatilitatea pieței.

Într-un sondaj de risc global efectuat în rândul a 130 de companii luna trecută de Oxford Economics, aproape două cincimi dintre respondenți au considerat războiul Israel-Hamas ca un risc semnificativ pentru economia globală în următorii doi ani.

Cu toate acestea, îngrijorările legate de relațiile dintre China – Taiwan și Rusia – NATO au fost la fel de răspândite, iar tensiunile geopolitice au fost cea mai mare preocupare a afacerilor, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu, 62% dintre companii considerând contextual geopolitic drept un risc foarte semnificativ pentru economia globală.

„Deglobalizarea și creșterea permanentă a prețurilor petrolului, ambele ar putea fi declanșate de o intensificare a tensiunilor geopolitice, sunt, de asemenea, destul de proeminente în ultimul sondaj”, au spus cercetătorii Oxford Economics, citați de CNBC.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă la o încetinire a creșterii globale la 2,9% în 2024, pe fondul divergenței tot mai mari dintre regiuni. De altfel, estimările indică o creștere mai puternică în SUA și pe piețele emergente mari, în timp ce China și zona euro se așteaptă să se confrunte cu obstacole.

În perspectiva investițiilor pentru 2024, publicată recent, Goldman Sachs Asset Management a remarcat că alegerile din S.U.A., Marea Britanie, Africa de Sud, India, Taiwan și Rusia se vor adăuga la gama de posibilități ca economia globală să se abate de la trendul actual.

Grupul de gestionare a activelor gigantului de pe Wall Street a remarcat că îngrijorările cu privire la sustenabilitatea datoriei guvernamentale și la traiectoria fiscală din SUA ar putea crește în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din luna noiembrie a anului viitor, în timp ce riscurile socioeconomice interne – cum ar fi grevele din anumite industrii și o inflație ridicată – ar putea persista în economiile majore și ar putea afecta și mai mult creșterea.

„Tensiunile geopolitice în creștere ar putea declanșa mai multe restricții comerciale pe tot globul, rezultând în continuarea fragmentării economice. Ne așteptăm ca economiile să continue să investească masiv în securitatea lor economică în următoarele 12 luni și mai departe”, au scris strategii GSAM.

  • Rusia-Ucraina, Israel-Hamas, China-Taiwan

Opinia a fost reluată de Ronald Temple, strateg-șef de piață la Lazard, care a declarat într-un raport de perspectivă globală săptămâna trecută că, deși prezicerea cursului oricărei crize geopolitice individuale este plină de probleme, ceea ce este clar este că „traiectoria globală întrevede tot mai frecvent conflicte cu consecințe tot mai mari.”

„Conflictele și tensiunile geopolitice în curs de desfășurare ar putea deprima creșterea și mai mult, adăugându-se în același timp presiunilor inflaționiste care sunt în afara controlului băncilor centrale”, a explicat Temple, potrivit CNBC.

Previziunile lui Temple arată că atuclul conflict Rusia-Ucraina se va extinde până în 2024, pe măsură ce contraofensiva ucraineană își pierde din avânt din cauza iernii tot mai prezente, în timp ce preocupările cresc cu privire la fiabilitatea finanțării occidentale și a ajutorului militar.

„Deși o înțelegere negociată este probabil singura modalitate de a pune capăt războiului, ambele părți rămân departe de a fi de acord să capituleze în privința planurilor lor mărețe – adică Rusia să controleze toată Ucraina și Ucraina să-și controleze tot teritoriul”, a spus el.

În ceea ce privește Orientul Mijlociu, cea mai „inflamabilă situație” ar fi o răspândire a conflictului Israel-Hamas în statele din apropiere, inclusiv Iran, care s-ar putea „transforma într-un conflict regional cu implicații globale și militare”. Riscul principal al acestei forme de escaladare ar fi o întrerupere a tranzitului aprovizionării cu energie prin Strâmtoarea Ormuz, prin care este transportată aproximativ 20% din aprovizionarea globală cu petrol.

Dar Temple a susținut că toate părțile, inclusiv Iranul, Israelul și Statele Unite, au motivații puternice pentru a evita acest rezultat și că situația geopolitică cea mai importantă din punct de vedere economic sunt tensiunile multifațete ale Chinei cu Occidentul asupra concurenței și Taiwanului.

„Alegerile de la începutul anului 2024 din Taiwan vor pregăti scena pentru restul anului. Partidul Democrat Progresist (DPP) este în prezent cu mult înaintea Kuomintang-ului (KMT) mai prietenos cu Beijingul”, a menționat el.

„O victorie a DPP ar putea escalada tensiunile cu Beijingul, deoarece DPP este văzut ca favorizând o declarație oficială de independență, o linie roșie pentru guvernul chinez”, a mai explicat specialistul.

Un rezultat clar atât al concurenței industriale directe dintre China și SUA, cât și al preocupărilor legate de intențiile Chinei în Taiwan este fragmentarea din ce în ce mai mare a lanțului de aprovizionare, deoarece tarifele comerciale și barierele, împreună cu preocupările logistice post-Covid, au determinat economiile dezvoltate să urmărească „friend-shoring” sau politici de „near-shoring”.

  • Securitate și semiconductori

Șeful GSAM de gestionare a activelor și averii, Marc Nachmann, și echipa sa se așteaptă ca lanțurile critice de aprovizionare cu minerale să primească atenție datorită importanței lor tot mai mari în tranziția către energie verde, împreună cu potențiala vulnerabilitate la șocuri de aprovizionare.

GSAM a sugerat astfel investitorilor să evite să încerce să cronometreze piața sau să apeleze la rezultate politice sau geopolitice binare, ci, în schimb, să adopte o abordare proactivă a alocării activelor, bazată pe „cercetari ample de jos în sus”.

„Credem că societățile care se aliniază cu succes la eforturile corporative și guvernamentale de a spori securitatea lanțurilor de aprovizionare și a resurselor, precum și securitatea națională, vor deveni câștigători pe termen lung”, au spus strategii, adăugând că firmele cu putere de stabilire a prețurilor, modele de afaceri durabile și bilanţurile solide ar trebui să fie în centrul atenţiei. Cererea de produse din gaze naturale este probabil să crească, pe măsură ce națiunile caută energie accesibilă, fiabilă și durabilă, arată estimările GSAM, în timp ce amenințările de securitate tot mai complexe și în creștere creează oportunități pentru platformele de securitate cibernetică și furnizorii de tehnologie aerospațială și de apărare.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Klaus Iohannis a invitat duminică partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea premierului

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului...

Dan Șucu a avut numele conspirativ „Mircea Crișan”. Ce a făcut în urma angajamentului cu Securitatea din 16.08.1984

În 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prezenta o adeverință cu extrase din multiple dosare despre legăturile lui Dan Viorel Șucu cu...

Firma Kensington Communication, plătită de PNL, l-a promovat pe Călin Georgescu pe Tik Tok. Firma se apără și a depus plângere penală pentru deturnarea,...

„Kensington Communication va depune o plângere penală pentru ca organele abilitate să cerceteze deturnarea, atacarea cu boţi și/sau clonarea campaniei realizate de Kensington, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă