21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalSummit tripartit Iran-Turcia-Rusia la Teheran, pentru soarta provinciei Idlib

Summit tripartit Iran-Turcia-Rusia la Teheran, pentru soarta provinciei Idlib

Cei trei lideri s-au întâlnit vineri la Teheran pentru a decide soarta provinciei siriene Idlib (nord-vest), ultimul mare bastion al opoziţiei active faţă de regimul lui Bashar Al-Assad. Moscova şi Teheranul susţin regimul de la Damasc, iar Ankara este de partea rebelilor.

Potrivit AFP, care citează date ale ONU, circa trei milioane de locuitori trăiesc în provincia Idlib şi în câteva enclave insurgente în provinciile vecine Hama, Alep şi Latakia. Aproape jumătate dintre ei sunt persoane strămutate.

”Prezenţa ilegală şi interferenţa Americii în Siria, care a dus la continuarea insecurităţii în ţară, trebuie să înceteze imediat”, a declarat Rohani la începerea reuniunii, potrivit televiziunii de stat iraniene, citată de Reuters.

Rohani a precizat că bătălia în Siria va continua până când militanţii vor fi daţi afară din întreaga ţară, în special din Idlib, dar că orice operaţiune trebuie să evite pierderile în rândul civililor.

”Combaterea terorismului la Idlib este o parte inevitabilă a misiunii ce constă în reinstaurarea păcii şi a stabilităţii în Siria”, a subliniat preşedintele iranian.

Potrivit lui Rohani, Iranul a intrat în conflictul din Siria ”numai la invitaţia guvernului sirian”. ”Doar cooperarea cu guvernul legitim sirian este eficientă, iar alte opţiuni doar vor înrăutăţi situaţia”, a adăugat el, criticând decizia SUA şi a unor ţări europene de a-i sprijini pe rebeli.

”Obiectivul nostru este încetarea războiului civil, precum şi întoarcerea în ţară a refugiaţilor şi schimbul de prizonieri”, a mai spus Rohani, făcând apel în acelaşi timp la ajutor, notează DPA.

La rândul său, Erdogan a afirmat că Turcia este ”extrem de iritată” de sprijinul SUA faţă de o organizaţie ”teroristă” în Siria. În opinia sa, Washingtonul încearcă să permanentizeze prezenţa miliţiei kurde siriene YPG la est de fluviul Eufrat.

Erdogan este de părere că o ofensivă împotriva Idlib ar provoca ”o catastrofă, un masacru şi o dramă umanitară”. ”Nu vrem deloc ca Idlib să se transforme într-o baie de sânge”, a declarat preşedintele turc, citat de AFP.

Turcia şi-a atins capacitatea de a prelua refugiaţi, a afirmat Erdogan, semnalând astfel reticenţa Ankarei de a mai admite migranţi pe teritoriul său în cazul unui aflux de persoane din Idlib. În Turcia sunt deja circa 3,5 milioane de refugiaţi sirieni, precizează Reuters.

Prin urmare, Erdogan a făcut apel la un armistiţiu în Idlib, dar Putin se opune.

”Guvernul sirian are dreptul de a prelua sub controlul său totalitatea teritoriului său naţional, şi trebuie să facă acest lucru”, a declarat la rândul său Putin, citat de AFP.

Preşedintele rus a acuzat ”elementele teroriste din Idlib de continuarea provocărilor, a raidurilor cu ajutorul dronelor şi a bombardamentelor”. ”Nu putem ignora (…) Trebuie să soluţionăm împreună această problemă”, a adăugat el.

Intervenţia militară rusă începută în 2015 în sprijinul regimului a schimbat total datele războiului în Siria, readucându-l pe poziţie pe preşedintele Bashar Al-Assad, care se afla până atunci în dificultate faţă de rebeli.

La încheierea summitului, Putin a declarat că a discutat cu omologii săi iranian şi turc ”măsuri concrete pentru stabilizarea, pe etape, a zonei de dezescaladare în Idlib, care prevede îndeosebi posibilitatea, pentru cei care sunt dispuşi la dialog, de a ajunge la un acord”.

Potrivit unui comunicat oficial, Iranul, Turcia şi Rusia au convenit vineri la Teheran să soluţioneze soarta provinciei rebele siriene Idlib ”în spiritul de cooperare ce caracterizează procesul de la Astana”, lansat de către cele trei ţări pentru a încerca să readucă pacea în Siria.

În scurtul lor summit de la Teheran, cei trei lideri s-au menţinut pe poziţiile lor: Rohani şi Putin au insistat asupra necesităţii de a continua ”lupta împotriva terorismului” în Siria, limitând pe cât posibil pierderile în rândul civililor, iar Erdogan a cerut ”un armistiţiu” la Idlib.

În timp ce comunitatea internaţională se teme de o catastrofă umanitară fără egal de la izbucnirea, în 2011, a conflictului sirian în caz de asalt al trupelor loialiste masate în jurul Idlib, cei trei lideri nu au convenit asupra unui armistiţiu.

Ei au respins însă ”orice tentativă ce duce la fapte împlinite în teren sub pretextul luptei împotriva terorismului şi şi-au exprimat hotărârea de a se opune proiectelor separatiste ce vizează subminarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Siriei”, se mai spune în comunicat, potrivit AFP

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă