Conducerea NATO a luat decizii istorice, care se referă, printre altele, la extinderea Alianței, prin primirea Suediei și Finlandei, precum și la relația dintre Alianța Atlantică și Ucraina.
Deciziile au fost prezentate, miercuri, 29 iunie 2022, de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Suedia și Finlanda vor primi invitația oficială de a deveni membre ale Alianței”, a precizat Jens Stoltenberg. Invitația va fi adresată „astăzi”, a declarat, miercuri dimineață, liderul NATO. Această decizie, de a adresa invitația oficială către cele două țări nordice, vine după un complicat proces de negociere care s-a purtat cu Turcia. Turcia se opunea primirii în Alianță a Suediei și a Finlandei. Prin integrarea acestor două țări, granița terestră dintre NATO și Rusia devine mai lungă cu 1300 de kilometri. În plus, țărmurile Mării Baltice devin aproape integral ale NATO, iar Rusiei i se restrânge drastic accesul la enclava Kaliningrad.
Suedia și Finlanda ar fi rămas țări neutre, dacă Rusia nu ataca Ucraina
Războiul din Ucraina a determina Finlanda și Suedia să ceară să intre în NATO. Anterior, ele erau țări neutre. Pentru a proteja aceste două țări, Statele Unite au trimis deja trupe în zona baltică.
Pe de altă parte, „Alianța Atlantică va susține Ucraina, mulți ani de acum înainte”, a specificat, miercuri, secretarul general al NATO. Precizarea vine în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina. După cum se știe, Ucraina are statut de țară parteneră cu NATO și va menține acest statut, deși ar fi dorit să devină membru cu drepturi depline. Dar o serie de țări membre NATO oferă sprijin militar Ucrainei împotriva Rusiei. De acum înainte, pe termen lung, acest sprijn ar urma să fie oferit și de Alianța Atlantică, în ansamblul ei.
Aceste decizii se oficializează la summit-ul NATO de la Madrid, care se desfășoară în aceste zile. La reuniune participă și președintele României, Klaus Iohannis.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!