Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

SUA și Germania au spionat masiv prin canale elvețiene

Serviciile de informații americane şi germane au supravegheat masiv peste 100 de ţări prin intermediul unei companii elveţiene.

Share

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

13.02.2020 - 08:58

 

Aceasta a fost specializată în criptarea conversaţiilor, dezvăluie publicaţiii din cele trei ţări, citate de AFP.

Societatea Crypto AG a devenit după al Doilea Război Mondial liderul pe piaţa echipamentelor de criptare, vânzându-şi materialul cu ”milioane de dolari” unui număr de peste 120 de ţări până recent, dezvăluie The Washington Post (WP) într-o anchetă efectuată împreună cu postul de televiziune german ZDF şi radioteleviziunea elveţiană SRF, conform News.ro. Între clienţii săi se află ”Iranul, juntele militare din America Latină, India, Pakistanul şi chiar Vaticanul”, mai scrie cotidianul american.

Însă Crypto AG a fost cumpărată în secret, în 1970, de către Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA), în cadrul unui ”parteneriat extrem de confidenţial” cu serviciile germane de informaţii Bundesnachrichtendienst (BND).

La ce au fost martori spionii germano-americani

Ele au supravegheat astfel criza ostaticilor de la Amabasada Statelor Unite din Teheran în 1979, au furnizat informaţii despre armata argentiniană Marii Britanii în Războiul din Falklands, au urmărit campania de asasinate ale dictatorilor sud-americani şi au surprins conducători libieni felicitându-se după atentatul la o discotecă din Berlinul de vest în 1986, în care au fost ucişi doi militari americani, dezvăluie WP.

Operaţiunea, intitulată ”Thesaurus”, iar apoi ”Rubicon”, a fost ”lovitura secolului” în domeniul informaţiilor clasificate, se felicita CIA într-un raport din 2004 consultat de autorii anchetei.

Serviciul german s-a dezangajat la începutul anilor 1980, iar CIA a revândut Crypto în 2018.

Citește totul despre:

Comentarii