SUA, prin Casa Albă, şi-a exprimat marţi îngrijorarea în legătură cu o potenţială apropiere între Africa de Sud şi Rusia, ca răspuns la un apel al unor aleşi americani vizând sancţionarea Pretoriei, notează AFP.
„ Împărtăşim preocupările Congresului cu privire la un potenţial parteneriat de securitate între Africa de Sud şi Rusia”, a declarat jurnaliştilor Judd Devermont, care este responsabil pentru Africa subsahariană la Casa Albă.
Ambasadorul american la Pretoria, Reuben Brigety, a acuzat recent guvernul sud-african că a furnizat arme Rusiei, ţară care de mai bine de un an duce o ofensivă militară împotriva Ucrainei, declanşând proteste aprige în SUA.
Potrivit acestuia, un cargou rus a acostat în decembrie în apropiere de Cape Town înainte de a se întoarce în Rusia încărcat cu arme şi muniţie.
Într-o scrisoare, influenţi parlamentari americani au cerut ca Africa de Sud să nu se mai bucure de beneficii comerciale în temeiul AGOA (African Growth and Opportunity Act, Legea privind creşterea şi oportunităţile de dezvoltare în Africa), potrivit agerpres.ro.
SUA nu susține o apropiere între Africa de Sud și Rusia, americani având așteptări ca țara africană să rămână nealiniată
Această lege, care expiră în 2025, acordă acces privilegiat pe piaţa americană ţărilor africane care îndeplinesc anumite criterii democratice.
Aleşii au sugerat că o astfel de livrare de arme, dacă va fi dovedită, ar încălca sancţiunile americane şi au lansat un apel ca următoarea reuniune în cadrul AGOA prevăzută în Africa de Sud să aibă loc într-o altă ţară.
Responsabilul de la Casa Albă nu s-a pronunţat asupra sancţiunilor, dar a asigurat că „legea este foarte clară cu privire la ceea ce trebuie să facem şi asta nu se va schimba pentru Africa de Sud”.
O altă responsabilă pentru Africa în cadrul Departamentului de Stat, Molly Phee, a spus că se aşteaptă ca Africa de Sud să respecte politica de lungă durată de ţară nealiniată.
„Ne aşteptăm ca Africa de Sud să respecte această politică privind acest conflict teribil din Europa”, a spus ea.
Africa de Sud, aproape de Kremlin din epoca luptei împotriva apartheidului, a refuzat să condamne invazia Ucrainei în februarie 2022, susţinând că doreşte să rămână neutră.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!