23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalSUA nu renunță la cetățenii americani deținuți de Iran

SUA nu renunță la cetățenii americani deținuți de Iran

“Este prioritar să îi aducem acasă în siguranţă pe cetăţenii americani. Am început să discutăm cu iranienii pe această temă. Nu vom accepta o situaţie în care iranienii să continue să deţină cetăţeni americani în mod incorect şi ilegal. Este total revoltător”, a declarat, pentru CBS News, Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden.

În ultimii ani, Iranul a arestat zeci de persoane cu dublă cetăţenie, inclusiv americani, în principal pentru acuzaţii de spionaj.

În replică, Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, a transmis, potrivit agenţiei ISNA, că “nu există dialog direct între Iran şi Statele Unite în niciun domeniu”. “Prioritatea noastră este eliberarea deţinuţilor iranieni din Statele Unite”, a subliniat oficialul iranian.

Elveția este cea care intermediază discuțiile dintre SUA și Iran

Un alt oficial iranian a transmis că “toate discuţiile se derulează prin intermediul Ambasadei Elveţiei din Teheran”.

Administraţia Joseph Biden a semnalat, săptămâna trecută, că Statele Unite ar accepta o invitaţie a Uniunii Europene de reluare a negocierilor cu Iranul pe tema Acordului nuclear iranian (Planul Comun Complet de Acţiuni – JCPOA). “Iranul nu a dat încă un răspuns”, a declarat duminică Jake Sullivan.

Iranul a cerut Statelor Unite să anuleze imediat sancţiunile impuse de Administraţia Donald Trump din cauza programului nuclear iranian, în contextul în care Washingtonul a semnalat disponibilitatea de reluare a negocierilor cu Teheranul.
“Statele Unite trebuie să anuleze necondiţionat toate sancţiunile impuse de Donald Trump. În acest caz, noi am anula imediat toate măsurile aplicate ca reacţie la sancţiuni”, a declarat vineri Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe de la Teheran.

Enrique Mora, un diplomat european de rang înalt, a transmis că Uniunea Europeană este “pregătită” să organizeze negocieri pe tema programului nuclear iranian, în contextul în care este un “moment critic”.

Iranul a intensificat activităţile de stocare a uraniului ca reacţie la retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.

Preşedintele Hassan Rohani a transmis că Iranul va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Noul ambasador israelian la Washington, Gilad Erdan, a avertizat că Israelul s-ar putea disocia de strategia Administraţiei Joseph Biden privind programul nuclear iranian în cazul în care Statele Unite revin în Acordul atomic din 2015.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă