Simularea efectuată de Statele Unite a vizat replica la un imaginar atac nuclear rusesc cu putere redusă şi la un nivel limitat în Europa, a anunţat vineri un înalt responsabil de la Pentagon.
În cursul acestui exerciţiu care a avut loc săptămâna aceasta la Comandamentul Strategic din Nebraska, Esper a participat la o confruntare simulată între Rusia şi NATO în Europa, a declarat – sub rezerva anonimatului – un înalt oficial din domeniul Apărării , citat de publicaţia National Defense în pagina sa web, conform Agerpres, în timpul unui briefing la Pentagon.
”Răspuns limitat”
”Am fost atacaţi cu o ogivă nucleară cu putere redusă, iar pe parcursul exerciţiului am simulat răspunsul cu o armă nucleară”, a spus oficialul, adăugând că a fost un răspuns ”limitat”, fără să precizeze de pe ce tip de platformă a fost lansat atacul simulat.
Atacul imaginar rusesc a vizat o ţintă NATO în Europa. Responsabilul menţionat nu a spus ce tip de ţintă au vizat militarii americani în cursul atacului simulat ca represalii.
În cursul vizitei sale la Stratcom, Esper a fost informat în legătură cu ameninţările nucleare ruse, chineze şi nord-coreene şi a discutat despre înlocuirea sistemelor învechite cu capabilităţi de generaţie viitoare.
Se aşteaptă ca planurile de modernizare a arsenalului strategic din SUA să se ridice la sume mari. Biroul pentru buget al Congresului a estimat că ar fi nevoie de circa 1.000 de miliarde de dolari.
Inițiativa americană, condamnată de Rusia
Moscova condamnă elaborarea de scenarii de către SUA care prevăd aplicarea unei lovituri nucleare limitate pe teritoriul Federaţiei Ruse, a reacţionat sâmbătă ministrul adjunct de Externe rus Serghei Riabkov într-o declaraţie pentru agenţia de presă TASS.
Declaraţia ministrului rus s-a dorit a fi o reacţie după ce presa americană a informat că Pentagonul a comunicat despre efectuarea unui ”mini exerciţiu” în care forţele SUA au simulat acţiuni de represalii cu armă nucleară la un atac nuclear imaginar cu putere redusă din partea Rusiei în Europa.
”Condamnăm acest tip de acţiuni, deoarece demonstrează mai întâi de toate disponibilitatea Washingtonului de a urma calea confruntării şi de a merge spre o reducere suplimentară a pragului de utilizare a armelor nucleare”, a declarat Riabkov.
”Statele Unite se lansează într-un joc extrem de periculos”
”În loc să se concentreze pe eforturile de consolidare a sistemului de control al armelor, inclusiv rachete nucleare, SUA se lansează într-un joc extrem de periculos”, a subliniat înaltul responsabil diplomatic rus.
Reprezentantul MAE rus a menţionat că Rusia admite recurgerea la arma nucleară în doar două cazuri excepţionale: în cazul unui atac asupra sa cu orice fel de tip de arme de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu arme convenţionale, dar de o asemenea amploare, încât însăşi existenţa statului rus este pusă în pericol.
„Flecăreala americană”
Riabkov a subliniat că nu există niciun fel de alte scenarii care îi sunt atribuite de americani Rusiei în ceea ce priveşte posibila utilizare a armelor nucleare. Diplomatul rus a calificat drept ”simplă flecăreală” afirmaţiile că Rusia ar putea acţiona conform doctrinei ”escaladare pentru dezescaladare”.
Riabkov a îndemnat partea americană să ”pună punctul pe i în planificarea lor militară, reconfirmând, pentru început, binecunoscuta formulă existentă încă din perioada sovietică că nu poate exista câştigători într-un război nuclear, care nu trebuie niciodată dezlănţuit”.
Preluând informaţii apărute în mass-media occidentale, care citau responsabili sub rezerva anonimatului de la Pentagon, canalele media ruse au transmis sâmbătă dimineaţă că, în cadrul unor exerciţii, SUA ”au simulat un atac nuclear asupra Rusiei”. Scenariul acestui exerciţiu presupunea că Rusia poate ”folosi arme nucleare cu putere redusă la un nivel limitat împotriva unui obiectiv de pe teritoriul NATO”, notează publicaţia Vzgliad.