5.6 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăInternaționalSUA dă replica Rusiei după ce aceasta a cerut ca NATO să...

SUA dă replica Rusiei după ce aceasta a cerut ca NATO să evite zona arctică

„Avem preocupări pe tema intensificării anumitor activităţi militare în zona arctică, ceea ce amplifică riscurile unor accidente sau calcule greşite, afectând obiectivul comun al unui viitor paşnic şi durabil pentru regiune”, a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken, înaintea reuniunii Consiliului Arctic, în Reykjavik (Islanda).

Antony Blinken a cerut Rusiei „să evite declaraţii” de genul celor făcute luni, exprimând speranţa, înaintea întrevederii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că reuniunea Consiliului Arctic va permite „intensificarea cooperării paşnice în regiune”.

„Speranţa noastră este că acest tip de cooperare va continua şi că regiunea arctică va rămâne o zonă de cooperare pacifică”, a subliniat Antony Blinken, citat de Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Point.

„Trebuie să avansăm toţi, inclusiv Rusia, pe baza normelor şi angajamentelor pe care le-am asumat fiecare, trebuie să evităm declaraţiile care slăbesc aceste angajamente”, a subliniat secretarul de Stat american.

„Rusia exprimă revendicări maritime ilegale, în special în privinţa tranzitului navelor străine pe ruta nordică. Aceste reguli sunt incoerente cu dreptul internaţional, iar noi am răspuns la aceste poziţii şi vom continua să răspundem”, a atras atenţia Antony Blinken.

Rusia nu vrea ca NATO să-i intre în zona de influență a Arcticii

Administraţia Vladimir Putin a cerut, luni, Alianţei Nord-Atlantice să evite activităţile militare în zona Oceanului Arctic, considerată de Moscova zonă de influenţă pentru apărarea Rusiei. „Observăm critici referitoare la faptul că Rusia îşi intensifică activităţile militare în zona arctică. Dar este clar de mult timp pentru toată lumea că sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem de securitatea litoralului nostru, iar ceea ce facem acolo este perfect legal şi legitim. Atunci când NATO încearcă să îşi justifice ofensiva în zona arctică, nu este aceeaşi situaţie; noi avem întrebări pentru unii vecini, precum Norvegia, care încearcă să justifice venirea NATO în zona arctică”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Declaraţiile intervin înaintea reuniunii Consiliului Arctic, un forum de discuţii pe teme economice şi geopolitice din care fac parte Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia şi Islanda.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, urmează să aibă prima întrevedere cu Serghei Lavrov la această reuniune, înaintea unui eventual summit al preşedinţilor din SUA şi Rusia, Joseph Biden şi Vladimir Putin, care ar putea avea loc în iunie.

Serghei Lavrov a pledat pentru intensificarea contactelor între comandanţii structurilor militare din Consiliul Arctic, „în scopul reducerii ricurilor pe plan militar”.

Rusia a suplimentat capabilităţile militare în zona arctică în ultimii ani, instalând inclusiv sisteme antiaeriene de tip S-400.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Titluri de stat Fidelis la final de an: dobânzi avantajoase și facilități pentru donatorii de sânge

Programul aduce dobânzi atractive: 7,45% pentru titlurile cu scadență la un an și 7,9% pentru cele cu scadență la trei ani. Românii pot subscrie la...

Ucraina anunță atacuri asupra unei baze aeriene strategice și a unui port rusesc de la Marea Neagră

Autoritățile de la Kiev au raportat miercuri lovituri asupra unei baze aeriene cheie a aviației ruse și asupra unui port strategic de la Marea...

China interzice livrarea către SUA a unor materiale sau minerale folosite pentru fabricarea procesoarelor

China interzice livrarea către SUA a unor minerale sau materiale utilizate în fabricarea procesoarelor, într-o decizie care oglindeşte politica americană de control a exporturilor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă