Senatul american a aprobat numirea judecătorului Brett Kavanaugh la Curtea Supremă, la capătul unui proces de confirmare marcat de mai multe acuzaţii de agresiune sexuală împotriva magistratului, niciuna susținută de dovezi. Nominalizarea lui Brett Kavanaugh reprezintă o victorie a conservatorilor americani pe tărâmul Justiției, judecătorii progresişti rămânând în minoritate pentru mulţi ani de acum încolo în rândul celei mai înalte instanţe judiciare din SUA.
La scurt timp după votul de confirmare din Senat, Brett Kavanaugh a depus jurământul de judecător al Curții Supreme a Statelor Unite. Judecătorul-şef al SCotUS, John Roberts, a condus ceremonia depunerii jurământului de către Kavanaugh. Acesta a depus jurământul constituţional, iar judecătorul Anthony Kennedy, care se retrage de la Curtea Supremă şi pe care Kavanaugh îl va înlocui, l-a ascultat depunând jurământul cu prilejul unei ceremonii private în clădirea SCotUS.
„Este o seară istorică“, a comentat președintele american, Donald Trump, cel care îl nominalizase anterior pe Kavanaugh pentru această poziție. „Stau în faţa voastră astăzi după o victorie formidabilă pentru naţiunea noastră, pentru poporul nostru şi pentru mult iubita noastră Constituţie“, a declarat preşedintele american, în ovaţiile mulţimii, transmite Agerpres.
Cinci conservatori la patru progresiști
Este de așteptat ca, în urma intrării lui Brett Kavanaugh în echipa de judecători ce formează Curtea Supremă, această instanță să înceapă a favoriza legislația conservatoare. În ultimele decenii, orientarea ideologică a membrilor SCotUS a favorizat legislația progresistă, culminând cu slăbirea legislației care prote-jează copiii nenăscuți, dar și cu introducerea legăturilor cuplurilor de același sex în definiția căsătoriei.
Judecătorul SCotUS care a influențat cel mai mult în ultimii 10 ani deciziile Curții Supreme a fost Anthony Kennedy, tocmai judecătorul pe care Brett Kavanaugh îl înlocuiește. Sub influența semnificativă a lui Kennedy, Curtea Supremă a declarat constituțională în 1992 legea privind avortarea copiilor nenăscuți înainte de viabilitatea fetusului, adică legalizarea avortului inclusiv în luna a șaptea. De asemenea, tot sub conducerea lui Anthony Kennedy, Curtea Supremă a permis, în 2015, legalizarea legăturilor cuplurilor homosexuale sub numele de căsătorie. Curtea Supremă a anulat atunci o lege federală votată în 1996 cu 84% din voturile Congresului, prin care căsătoria este definită drept uniunea dintre un bărbat și o femeie.
În urma alegerii lui Brett Kavanaugh, Curtea Supremă are acum, cel puțin teoretic, o majoritate conservatoare, formată din 5 judecători: Samuel Alito, Clarence Thomas, Neil Gorsuch, John Roberts -(judecător-șef) și Brett Kavanaugh. Dominația conservatorilor în Curtea Supremă oferă americanilor tradiționaliști șansa de a se exprima din nou cu privire la definiția căsătoriei, având în vedere că pătura conservatoare din societatea americană a început demersurile pentru organizarea unui referendum pentru definirea căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat și o femeie.