Trump a semnat un ordin executiv conform căruia Statele Unite vor bloca împrumuturile instituţiilor financiare internaţionale, cum ar fi Banca Mondială, către ţări sancţionate de Washington pentru utilizarea armelor chimice sau nucleare.
Moscova a reacţionat arătând că măsura va deteriora şi mai mult relaţiile bilaterale deja tensionate.
„Cred că asta are legătură în primul rând cu politica internă din SUA”, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov pentru canalul de televiziune RT.
Măsurile americane au fost anunţate cu numai câteva ore înainte de expirarea tratatului de interzicere a armelor atomice cu rază medie de acţiune (INF), din care s-au retras atât SUA, cât şi Rusia.
Statele Unite au sancţionat deja Rusia anul trecut, după ce s-a stabilit că agenţi ruşi au folosit neurotoxina cunoscută sub denumirea de Noviciok pentru a-l otrăvi pe Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia, în oraşul Salisbury din sudul Angliei. Moscova continuă să nege acuzaţiile, reaminteşte Reuters.
„După prima rundă de sancţiuni, ca reacţie la tentativa Rusiei de a asasina un cetăţean, persoană particulară, în Regatul Unit, Rusia nu a oferit asigurările cerute de legea americană”, a arătat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Hogan Gidley. „De aceea, impunem o a doua rundă de sancţiuni. Este o nouă situaţie în care ne dovedim mai duri faţă de Rusia decât administraţiile anterioare”, a adăugat el.
Mai multe ţări europene şi Statele Unite au expulzat 100 de diplomaţi ruşi după incidentul din martie anul trecut. Londra a acuzat în contumacie doi suspecţi, care au susţinut la o televiziune din Rusia că au vizitat Salisbury ca turişti.