12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA anunţă retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare

SUA anunţă retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare

„Încălcările comise de Rusia expun riscurilor milioane de europeni şi americani. Este datoria noastră să reacţionăm în mod adecvat”, a declarat Mike Pompeo, citat de CNN, scrie Mediafax.

„Ani întregi, Rusia a încălcat fără remuşcări Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare”, a subliniat Pompeo, precizând că Washingtonul va suspenda respectarea acordului începând de sâmbătă. Moscova are la dispoziţie 180 de zile pentru a reveni la respectarea Tratatului INF, în caz contrar acordul va deveni nul.

La rândul său, preşedintele Donald Trump a afirmat că Statele Unite “au respectat în totalitate Tratatul INF în ultimii 30 de ani”. “Dar nu putem fi singura ţară care are obligaţii în virtutea acestui tratat”, a transmis liderul de la Casa Albă.

Germania a cerut, vineri, Rusiei să revină la respectarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) şi să dea dovadă de transparenţă, pentru a evita ieşirea Statelor Unite din acest acord. “Tratatul INF a fost încălcat de Rusia, iar apelurile lansate în ultimele 60 de zile pentru mai multă transparenţă şi mai multe informaţii nu au adus niciun rezultat”, a afirmat, la Bucureşti, Heiko Maas, ministrul german de Externe, citat de agenţia AFP şi de site-ul cotidianului Le Figaro. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a îndemnat Administraţia Vladimir Putin să revină la respectarea Tratatului INF. “Nu am observat nicio schimbare în comportamentul Rusiei în ultimele 60 de zile”, a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe citat de agenţia Reuters.

 

Donald Trump ameninţă Rusia cu reacţii “militare” în contextul desfiinţării Tratatului INF

Statele Unite vor dezvolta modalităţi de reacţie “militară” pentru a opri orice avantaj strategic pe care Rusia l-ar putea obţine prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat vineri preşedintele american, Donald Trump, care a decis retragerea SUA din acest acord.

“De prea mult timp, Rusia a încălcat fără a fi sancţionată Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, dezvoltând şi amplasând în secret un sistem balistic care constituie o ameninţare directă pentru aliaţii noştri şi pentru trupele americane din străinătate. Mâine, Statele Unite vor suspenda obligaţiile asumate în cadrul Tratatului INF şi vor începe retragerea din Tratat, care se va finaliza în şase luni dacă Rusia nu revine la respectarea acordului prin distrugerea rachetelor, sistemelor de lansare şi echipamentelor asociate. Aliaţii noştri din cadrul NATO ne susţin total, întrucât înţeleg ameninţarea reprezentată de Rusia şi riscurile referitoare la controlul armamentului generate de ignorarea încălcării Acordului”, a declarat Donald Trump vineri, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Rusia avertizează că va lua măsuri simetrice după retragerea Statelor Unite din Tratatul INF

Administraţia Vladimir Putin a anunţat vineri seară că îşi rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate ca reacţie la decizia Statelor Unite de suspendare a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

“Moscova îşi rezervă dreptul de a adopta reacţii corespunzătoare şi măsuri de ripostă” după retragerea SUA din Tratatul INF. “Este normal să fie luate astfel de măsuri”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, conform postului Rossiya-1 şi agenţia Tass.

Ministerul rus de Externe a cerut Administraţiei Donald Trump să prezinte dovezile privind presupusa încălcare de către Rusia a Tratatului INF, informează Interfax.

 

Rusia îşi suspendă participarea la INF, în ripostă la decizia SUA

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat sâmbătă că ţara sa îşi suspendă participarea la INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare semnat în 1987 între Washington şi Moscova) în ripostă la decizia SUA de a se retrage din acest tratat şi care a intrat în vigoare în aceeaşi zi, relatează AFP, citează Agerpres.

“Partenerii noştri americani au anunţat că îşi suspendă participarea la acord şi noi o suspendăm la rândul nostru”, a declarat Putin, citat de agenţiile de presă ruse.

Diplomaţia rusă a denunţat vineri decizia SUA de a se retrage din INF afirmând că acest demers se înscrie în “strategia” americanilor de a “se debarasa de obligaţiile” internaţionale, notează AFP, dpa şi Reuters.

“Rusia îşi rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate în răspuns” la decizia SUA de retragere din tratat, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a asigurat în acelaşi timp că Moscova este pregătită să rămână în dialog în legătură cu INF.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă