6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInternaționalStudiu - Cum influențează poluarea sexul copilului

Studiu – Cum influențează poluarea sexul copilului

Noi studii arată că poluarea poate influența sexul copilului, potrivit Euronews.com.

Studiul a constatat că poluarea cu mercur, crom și aluminiu s-a corelat cu nașterea mai multor copii de sex masculin, în timp ce poluarea cu plumb a crescut numărul copiilor de sex feminin.

O echipă de la Universitatea din Chicago și Karolinska Institutet, Stockholm, a studiat jumătate din populația SUA (150 milioane) și întreaga populație suedeză (9 milioane), descoperind peste 100 de factori posibili care influențează sexul copilului. Pe lângă poluare, studiile au inclus nivelurile de stres ale părinților, sărăcia, criminalitatea și șomajul din zonă, chiar și temperaturile meteorologice.

Publicat în revista PLOS Computational Biology, studiul a examinat populația nord-americană timp de peste opt ani și suedezii timp de peste 30 de ani. Așadar, datele sunt extrem de cuprinzătoare.

Cum afectează poluarea sexul copilului ?

Jumătate dintre embrioni ar trebui să fie fete și jumătate băieți.

Dar oamenii de știință sunt conștienți de faptul că factorii hormonali pot determina ca mai mulți embrioni de un anumit fel (fete sau băieți) să predomine în timpul sarcinii – ceea ce înseamnă că proporțiile sunt în mod natural distorsionate.

Cu toate acestea, această nouă cercetare sugerează că atât poluanții din aer, cât și cei din apă afectează sexul copilului.

Poluanții atmosferici influenți incluși sunt fier, plumb, mercur, monoxid de carbon, aluminiu și bifenili policlorurați. Poluanții apei sunt cromul și arsenul.

Factorii care au avut cel mai semnificativ impact asupra sexului bebelușului, cum ar fi poluarea cu mercur și, au înregistrat o schimbare a raportului cu până la trei procente. Deci, la o populație de 1 milion, asta ar însemna cu 60.000 mai multe fete decât băieți, spre exemplu.

„Oricât de îngrijorătoare ar fi această știre, acestea sunt încă doar cercetări, nu fapte”, a spus Gareth Nye, lector la Universitatea din Chester din Marea Britanie, care a analizat rezultatele.

„Este important să ne amintim că, orice mâncăm, bem sau respirăm are potențialul de a ne afecta corpul,” a adăugat Nye,

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Consultări politice în curs: Premierul viitorului Guvern rămâne o necunoscută

Reprezentantul PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că numele premierului care va conduce următorul Guvern nu a fost încă stabilit de liderii partidelor proeuropene. Potrivit ZF,...

Modificări fiscale pregătite: Guvernul analizează măsuri care ar putea reduce venitul net al salariaților

În contextul unui deficit bugetar crescut și al presiunilor pentru reforme fiscale, guvernul și partidele politice dezbat propuneri care ar putea schimba semnificativ sistemul...

Circulație reluată temporar pe Podul Giurgiu-Ruse în perioada sărbătorilor

Lucrările de reparații majore la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse vor fi suspendate temporar între 20 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025. În această perioadă, traficul...
Ultima oră
Pe aceeași temă