Cercetătorii din Norvegia susțin că COVID-19 s-a răspândit în Europa cu mult în Europa și în întreaga lume, cu mult înainte de confirmarea primelor cazuri, potrivit Euronews.
Oamenii de știință de la Spitalul Universitar Akershus de lângă Oslo au identificat un rezultat pozitiv de coronavirus într-o probă de sânge prelevată de la o femeie însărcinată pe 12 decembrie 2019 și spun că probabil că a fost infectată la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie.
„Descoperirile noastre schimbă istoria epidemiei de corona atât în Norvegia, cât și în lume”, a spus Anne Eskild, profesor și medic șef la Akershus.
„De fapt, am găsit patru femei însărcinate care au fost depistate pozitiv cu COVID-19 înainte ca primul caz din Franța să fie descoperit”, a spus ea pentru Euronews.
Cazuri asemănătoare pneumoniei au fost identificată în Wuhan, China, în decembrie 2019, iar la 12 ianuarie 2020 autoritățile chineze au împărtășit secvența genică a noului coronavirus nou cu răspândire rapidă.
Potrivit Eurosurveillance, jurnalul european de supraveghere, epidemiologie, prevenire și control al bolilor infecțioase, primele trei cazuri europene au fost confirmate în Franța pe 24 ianuarie 2020, după ce au prezentat simptome cu doar câteva zile mai devreme.
În mai 2020 a fost raportat un alt pacient francez, tratat pentru pneumonie în spital pe 27 decembrie 2019 și testat pozitiv pentru COVID-19.
Profesorul Eskild spune că cercetările ei arată că virusul a existat cu mult înaintea acestor cazuri.
„În spitalul nostru vine femei din toată lumea. Cred că unele dintre femeile care au fost depistat pozitiv au născut la noi sau au avut rude ori vizitatori din diferite părți ale lumii”, explică ea.
„Concluzia este că, deoarece femeile din zona noastră de captare sunt din toată lumea, este posibil ca virusul să fi fost prezent peste tot în lume înainte ca chinezii să anunțe pandemia de Covid-19 care a pus pe butuci o lume întreagă.”
Cum a fost efectuată cercetarea
Ca parte a îngrijirii sarcinii în Norvegia, se prelevează probe de sânge de la toate femeile însărcinate pentru a verifica dacă există infecții cu transmitere sexuală.
Probele sunt anonime și stocate în scopul monitorizării potențialelor boli infecțioase și astfel au fost disponibile cercetătorilor care caută originile răspândirii COVID-19 în națiunea nordică.
„Probabil că există puține alte țări care au acces la probe de sânge stocate la nivel de populație și, prin urmare, există puține sau deloc alte studii retrospective”, explică Eskild.
Descoperirile au fost publicate în jurnalul de epidemiologie și infecție Cambridge University Press.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!