„Statele Unite vor suspenda aplicarea acordului de trafic aerian din 2019 cu Belarus”, a anunțat secretarul de presă al Casei Albe Jen Psaki. Statele Unite au încheiat astfel de acorduri cu peste o sută de țări din întreaga lume.
Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA) a recomandat transportatorilor aerieni de pasageri americani să zboare peste teritoriul Belarusului cu „extremă prudență”. Un astfel de avertisment a fost publicat vineri de către autoritatea de reglementare aeriană, care nu interzicea companiilor aeriene să folosească spațiul aerian al republicii.
Statele Unite, împreună cu UE, alți parteneri și aliați, dezvoltă, de asemenea, sancțiuni împotriva oficialilor din Belarus care, potrivit Washingtonului, sunt implicați în incidentul care a condus la reținerea jurnalistului Roman Protasevici.
„SUA, în coordonare cu UE, alți parteneri și aliați, elaborează o listă de sancțiuni împotriva reprezentanților cheie (ai autorităților din Belarus), asociați cu încălcări în curs ale drepturilor omului, corupție, alegeri trucate în 2020 și evenimentele din 23 mai”, anunță oficialii americani. Potrivit lui Psaki, Trezoreria SUA pregătește un ordin executiv pentru extinderea puterilor pentru a introduce măsuri unilaterale împotriva Minskului.
Începând cu 3 iunie, administrația SUA va reînnoi restricțiile pentru nouă întreprinderi de stat din Belarus care anterior erau exceptate printr-o serie de licențe generale ale Departamentului Trezoreriei SUA. Anterior, Statele Unite au suspendat sancțiunile impuse companiilor Belarus Oil Trading House, Belneftekhim și filialei sale americane, Belshina, Grodno Azot, Grodno Khimvolokno, Lakokraska, Naftan și Fibra de sticlă Polotsk.
Potrivit lui Psaki, oficialii SUA din cadrul ONU, OSCE, Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI), G7 și NATO, vor continua să promoveze măsuri împotriva conducerii bieloruse în legătură cu „insulta adusă normelor internaționale, care subminează democrația și drepturile omului”. Departamentul de Justiție al SUA, inclusiv FBI-ul subordonat acestuia, a declarat secretarul de presă, lucrează îndeaproape cu structurile europene în această situație.
„Îi cerem lui Lukașenko să desfășoare o investigație internațională credibilă asupra evenimentelor din 23 mai, să elibereze imediat toți deținuții politici, să intre într-un dialog cuprinzător și cu adevărat politic cu liderii opoziției democratice și cei ai societății civile, conducând la alegeri prezidențiale libere și corecte sub auspiciile și observația OSCE”, se arată în declarați reprezentanților SUA.