Uniunea Europeană nu va mai putea fi de acord cu aderarea statelor din Balcanii de Vest la blocul comunitar, informează Reuters. Informația a apărut înaintea unui summit dintre UE şi liderii din Balcanii de Vest la 6 octombrie. Decizia afectează strategia Uniunii de a integra Serbia, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord în blocul comunitar.
UE planificase pentru summit să își respecte promisiunea făcută cu 18 ani în urmă „de a-şi oferi sprijinul fără echivoc pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest”. Cu toate acestea, cele două runde de discuții pe tema documentului nu s-au încheiat și cu un acord.
Statele membre UE nu doresc să își dezvăluie poziția. Pe de altă parte, țările din Nord, precum Danemarca, Franţa şi Ţările de Jos, nu vor să se repete aderarea grăbită cum a fost în cazul României și a Bulgariei în 2007. De asemenea, problema migrației muncitorilor slab gestionate este un alt factor de îngrijorare pentru mai multe state europene, potrivit Reuters.
În același timp, Bulgaria nu este de acord cu aderarea Macedoniei de Nord în blocul comunitar din cauza unei dispute lingvistice. Pe de altă parte, Rusia și China avansează cu investiții în zona europeană. Serbia a fost prima țară care a primit vaccinuri împotriva coronavirusului dezvoltate în China