În ciuda aparențelor, Bucureștiul și alte orașe mari din țară au o dinamică a evenimentelor culturale comparabilă cu multe capitale europene.
Cel puțin pe zona de teatru independent lucrurile s-au mișcat foarte repede și din ce în ce mai bine. Au apărut teatre noi, unele dintre ele în spații neconvenționale, altele având sedii bine definite, ce pot funcționa multimedia.
Apollo111: Teatru independent în sistem off-Broadway
Unul dintre teatrele recent apărute în peisajul bucureștean este Apollo111, ce vine în întâmpinarea unui public nou, pasionat de spectacolul alternativ, dar și a unei anumite nevoi generate de piața culturală în dinamica ei.
De ce Apollo111? De ce au ales această denumire, ce au vrut să sugereze? Ei bine, pentru fondatorii teatrului a fost „o combinație de factori – Apollo 11 e prima misiune care a dus oameni pe Lună – deci un deschizător de drumuri, iar Apollo este zeul artelor în mitologia greacă. Împreună, aceste idei formează Apollo111“.
Teatrul se află în corpul B al recent restauratului Palat Universul de lângă Cișmigiu, unde ocupă subsolul, un spațiu de 800 de metri pătrați, ce mai include, pe lângă sala de spectacol de 130 de locuri, și o sală de repetiții, dar și un bar, cu terasă pe timpul verii.
Investiția inițială a fost de 200.000 de euro, suportată în mare parte de investitori, dar și de sponsori.
Apollo111 nu are trupă angajată, actorii și echipele artistice lucrând individual pentru fiecare proiect. Fiecare director artistic alege spectacolele din stagiunea lui, iar fiecare regizor propune o echipă artistică pentru proiect.
Primul director artistic, pentru stagiunea de deschidere 2016/2017, a fost Bogdan Dumitrache, care a ales tema teatru–film. Următorul director artistic ales, pentru stagiunea 2017/2018, va fi regizorul Radu Afrim.
Locul în care arta se manifestă în toate formele ei
Fondatorii acestui teatru sunt actorul Bogdan Dumitrache, regizorul Călin Peter Netzer, producătorul de film Dragoș Vîlcu și publicitarul Cătălin Rusu. O echipă de oameni cu specializări diverse pe zona de creație artistică, care au înțeles foarte bine rolul managementului cultural.
„Am construit Apollo111 dintr-o nevoie pe care am sesizat-o pe piața de teatru privată. Cererea pentru spectacolele de calitate a crescut datorită numărului mare de producții independente. Venim astfel în întâmpinarea publicului cu un spațiu performant și spectacole ce vor purta marca Apollo111. Spa-țiul nostru va fi mai mult decât un simplu teatru, va fi locul potrivit pentru socializare, în care arta se manifestă în toate formele ei”, a explicat pentru RL Weekend Plus actorul Bogdan Dumitrache.
Cătălin Rusu, având rolul de director de creație și co-fondator al teatrului, consideră că „teatrul are darul de a săpa adânc în ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Ne face să devenim mai empatici în societate. Pentru a fi în ritm cu lumea care se tot explorează pe sine, la Apollo111 încercăm să facem un teatru ancorat în trecutul recent, care să disece teme vii ale societății românești. Lumea se schimbă de la o stagiune la alta, iar direcția artistică a Apollo111 predă ștafeta, an de an, unui om cu o altă viziune. Dincolo de scenă, subsolul clădirii Universul speră să găzduiască nu doar artiști, ci și oameni normali cu nerv artistic“.
Spațiul unde se întâlnesc artiștii
Prin ce se deosebește acest teatru independent de alte-le deschise de-a lungul tim-pului în București? În primul rând, prin sistemul off-Broadway, iar în al doilea rând prin dotările sălii lui de spectacol – atât la nivel tehnic, cât și în termeni de confort.
Mai mult, Apollo111 își propune să devină un centru cultural de referință pe scena independentă din București, în sensul că el nu va fi doar un loc de întâlnire a artiștilor din zona teatrală, ci și din alte arii culturale.
Apollo111 se anunță a fi primul teatru din România care funcționează în system off-Broadway, ceea ce înseamnă că fiecare spectacol are o durată de viață limitată – între șase și opt săptămâni. Iar fiecare stagiune Apollo111 are un alt director artistic, care alege o altă temă.
Apollo111 înseamnă și un teatru pentru copii care își propune să ofere un family entertainment în diminețile de weekend.
Spectacole la Apollo111
La deschidere, exista deja terminat un spectacol, iar cel de-al doilea era în producție. Astfel, Apollo111 s-a deschis cu spectacolul „ALI: Frica mănâncă sufletul“ în regia lui Radu Jude, cu Liliana Ghiță în rolul principal. Acesta s-a jucat în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017.
A doua producție Apollo111 s-a numit „După ploaie“ și a fost regizată de Alexandru Maftei. În rolurile principale au jucat Ioana Flora, Dana Voicu și Andrei Aradits. Spectacolul s-a jucat în perioa-da februarie–martie 2017.
Până la finalul lunii mai, pe scena din Palatul Universul s-a jucat „PSYCHO“, în regia lui Iris Spiridon, cu Istvan Teglas în rolul principal. Spectacolul, un tribut adus lui Alfred Hitchcock, este și cea mai curajoasă producție a teatrului – cu muzică live și o poveste care sapă adânc în psihologia umană.
Din repertoriul teatrului pentru copii face parte „Tărâmul din Globul Fermecat“, după H.C. Andersen, un spectacol magic pentru toată familia, despre dragoste, înțelegere și iubirea dintre frați. Din poveste fac parte muzica live și proiecțiile digitale.
Cum aduci publicul într-un teatru nou
Fiind la început, formarea publicului este cu siguranță un efort de comunicare continuu. „Comunicăm foarte mult online, pe Facebook și Instagram, dar și cu ajutorul partenerilor noștri. Am reușit să formăm spectatori fideli deja, care au venit la toate spectacolele noastre. Încercăm să aducem oamenii constant la Apollo111 și în zilele când nu avem spectacole de teatru – organizăm expoziții de artă în bar, concerte sau petreceri. Ușor, ușor, Apollo111 a devenit unul dintre locurile cunoscute din centrul Bucureștiului și da, eforturile de până acum dau și rezultate. În decembrie 2017, când vom fi împlinit un an, vom putea evalua cu adevărat evoluția. Palatul Universul e acum, din punctul nostru de vedere, cel mai important spațiu creativ din București – aici funcționează, pe lângă Apollo111, și Linotip – un centru de dans contemporan, Salonul de Proiecte – o galerie de artă, dar și birouri de arhitectură, agenții de publicitate sau alte spații de recreere“, spun fondatorii Apollo111.