10.7 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSoțiile ultimilor soldați rămași la Azovstal descriu condițiile de acolo

Soțiile ultimilor soldați rămași la Azovstal descriu condițiile de acolo

La o zi după ce primii militari ucraineni au fost evacuați din oțelăria orașului Mariupol, soțiile ultimilor soldați rămași acolo, din regimentul Azov, sunt nemulțumite că soții lor nu au fost încă evacuați de la Azovstal.

Într-un parc din centrul Kievului, femeile au declarat pentru Reuters că încă mai au speranțe pentru o evacuare cu succes a soților lor.

Una dintre soțiile unui luptător rămas din regimentul Azov, Kateryna, a spus că îi era frică de felul în care Rusia îl va trata pe soțul ei odată predat trupelor ruse, conform Reuters.

„Sperăm în extragerea lor de acolo. Pentru asta luptăm. Nu văd altă cale de ieșire pentru ei.”
Iulia, care este căsătorită cu un soldat Azov despre care spune că se află încă în buncărele uzinei siderurgice Mariupol, a explicat că unii membri Azov „nu au fost evacuați. Au fost uitați încă o dată”.

Soțiile acelor soldați care au rămas încă în Azovstal nu și-au pierdut speranța că vor ieși toți vii

Toate cele trei soții cu care a discutat Reuters au spus că încă mai au speranța că soții lor vor reuși să iasă din buncărele de sub uzina de oțel Azovstal.

Subliniind modul diferit în care ale luptătorii de la Mariupol sunt percepuți în Rusia și Ucraina, un parlamentar rus a cerut marți ca acei combatanți evacuați să primească pedeapsa cu moartea.

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că 265 de militari ucraineni care fuseseră ascunși în uzina siderurgică Azovstal din orașul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, s-au predat și că 51 dintre ei au fost grav răniți – cifre pe care Reuters nu le-a putut verifica în mod independent.

Armata ucraineană a declarat marți (17 mai) că lucrează pentru evacuarea tuturor trupelor rămase din ultimul lor bastion din portul asediat, cedând controlul orașului Rusiei după luni de bombardamente.

Rusia a prezentat Regimentul Azov, format în 2014, ca o trupă de neonazişti care urăsc Rusia.
Kievul spune că miliția Azov a fost inclusă în Garda Națională a Ucrainei – o aripă militară a Ministerului de Interne – și că a fost reformată departe de originile naționaliste radicale și nu are nimic de-a face cu politica.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Digitalizarea cărților de identitate electronice: Când vor fi gata noile acte

Executivul a adoptat recent o hotărâre ce sprijină lansarea proiectului „D4eID — Digitalizare pentru promovarea cărții de identitate electronice”. Conform Hotărârii de Guvern nr. 1.407,...

Firmele care promit eliminarea plasticului produc de 1.000 de ori mai mult decât reciclează

O analiză Greenpeace scoate la lumină discrepanțele majore între promisiunile și acțiunile Alianței pentru Încheierea Poluării cu Plastic (AEPW), o inițiativă formată de giganți...

Alec Baldwin, criticat pentru că refuză să își ceară scuze familiei Hutchins

Familia lui Halyna Hutchins, directoarea de imagine ucisă pe platourile de filmare ale peliculei "Rust", l-a criticat pe Alec Baldwin pentru că refuză să...
Ultima oră
Pe aceeași temă