Filmul regizat de Cristi Puiu este propunerea României pentru competiţia organizată de Academia de Film americană, a anunțat ieri Centrul Național al Cinematografiei (CNC). Juriul care a luat această decizie a fost compus din criticii de film Dana Duma, Magda Mihăilescu, Eugenia Vodă, Mihai Fulger, Andra Petrescu, Irina Trocan, Lucian Maior şi Florentina Ciuvercă.
„Sieranevada“, cel de-al 4-lea lungmetraj regizat de Cristi Puiu, spune povestea unei reu-niuni de familie. Filmul de-butează cu întoarcerea dintr-o călătorie în interes de serviciu a unui medic neurolog ajuns la apogeul carierei sale – care urmează a se întâlni cu soţia sa pentru a merge împreună la un prânz în familie, o comemorare a tatălui său, care a murise cu un an înainte.
În apartamentul mamei sale, oaspeții așteaptă sosirea preotului şi discută tot felul de lucruri – care au şi nu au legătură cu diverse evenimente și războaie ce se întâmplă în întreaga lume. “Mă interesează foarte mult moartea, sub toate aspectele. Momentul ăla în care dispărutul nu mai e și doar memoria lui se întrezărește printre crăpături este un moment important și este un capitol din această poveste a morții. Ai apărut aici, născându-te pe planeta asta, și la un moment dat pleci și rămâne ceva în urma ta. Iar ce rămâne face parte tot din povestea ta, cumva. Este poate partea cea mai tristă a poveștii noastre, a poveștii omului, lucrul despre care se vorbește cel mai puțin, praznicul”, a explicat Cristi Puiu, într-un articol din publicaţia Scena 9, motivul pentru care a ales un astfel de subiect.
Regizorul a menţionat atunci că a optat ca personajul său să fie un om în vârstă, un tată de familie, şi oarecum în amintirea propriului tată. „Taică-miu a murit în 2007, iar parastasul de după înmormântare și ăla de 40 de zile și, în 2014, cel de șapte ani au fost pe undeva așa… Nu a fost primul parastas la care am participat, au murit și bunicii, au mai murit oameni din viața mea, dar a fost prima dată când am fost depășit de situație. -Chiar nu am înțeles nimic din asta. Când li se întâmplă celorlalți, te uiți cu mai multă înțelegere. Când mi se întâmplă mie, nu înțeleg, efectiv”, a povestit Cristi Puiu.
Acesta a dezvăluit că „Sieranevada“ a fost filmat într-un apartament din Bucureşti în care locuise un bătrân ce murise de curând. “Mi-au spus că mai e la etajul al doilea, că a murit domnul Cotescu și e liber apartamentul. Am fost a doua zi să-l văd, era în weekend și ei făceau parastasul de 40 de zile pentru taică-su. Exact ca în film, unde are loc un parastas de 40 de zile. Domnul Cotescu locuia într-un apartament de patru camere, nerenovat, cu două pisici. Oana Giurgiu, care a fost producătorul executiv, mi-a spus că are sentimentul că a intrat în apartamentul lui Lăzărescu. Erau pisicile și ăla era dispărut, ca în filmul cu Lăzărescu. Multe similitudini. Domnul Cotescu era pasionat de cinema, colecționar de timbre, de tablouri, multe cărți”, a arătat regizorul.
„Sieranevada“ este o copro-ducție România-Franța-Bosnia și Herțegovina-Croația-Mace-do-nia şi a fost finanțată de Euri-mages cu 200.000 de euro la sesi-unea din decembrie 2014. Filmul îi are în distribuţie pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu și va rula pe marile ecrane din România din 9 septembrie.
Pelicula are imaginea semnată de Barbu Bălășoiu; Jean-Paul Bernard, Filip Mureșan și Christophe Vintrignier au rea-lizat sunetul, Maria Pitea s-a ocupat de costume, în timp ce Mojca Gorogranc Petrushevska a realizat machiajul. Letiția Ștefănescu și Ciprian Cimpoi au semnat montajul, iar Cristina Barbu scenografia, Anca Puiu fiind producător.