Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a deplasat marţi seară în Turcia, pentru negocieri în sensul de a facilita exporturile de cereale prin porturile din Marea Neagră, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Soir.
Serghei Lavrov se va întâlni miercuri dimineaţă cu ministrul de Externe turc, Mevlüt Cavusoglu, pentru a discuta despre modalităţi de a debloca exporturile de cereale ucrainene.
Rusia a instituit o blocadă navală asupra porturilor ucrainene de la Marea Azov şi Marea Neagră, dar susţine că sancţiunile occidentale asupra exporturilor ruse agravează criza alimentară internaţională.
Lavrov a mers în Turcia, care mediază relațiile dintre Rusia și Ucraina, acum fiind negociate exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră
La cererea Naţiunilor Unite, Administraţia Recep Tayyip Erdogan propune Moscovei să trimită nave militare pentru a escorta convoaiele maritime din porturile ucrainene, conform antena3.ro.
„Am ajuns la un acord cu Ucraina, care ne va livra cereale la preţuri cu 25% mai mici decât cele de pe piaţă. Atât Ucraina, cât şi Rusia au încredere în Turcia”, a declarat marţi Vahit Kirisci, ministrul turc al Agriculturii, precizând că „negocierile continuă”.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, luni, că volumul cerealelor destinate exporturilor blocate din cauza războiului s-ar putea tripla până la toamnă
„În prezent, între 20 şi 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate, dar până în toamnă volumul ar putea atinge nivelul de 70-75 de milioane de tone”, a declarat Volodimir Zelenski.
Rusia a blocat exporturile de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Azov şi Marea Neagră, dar Moscova susţine că situaţia este amplificată şi de sancţiunile antiruse impuse de Uniunea Europeană, conform jurnalul.ro.
Turcia depune eforturi pentru a ajunge la o soluţie astfel încât Rusia să permită exporturile de cereale din Ucraina, de care depind numeroase ţări din Orientul Mijlociu şi din Africa.
Ambasada Federaţiei Ruse în România își spune punctul de vedere cu privire la exporturile de cereale blocate în Ucraina
Conform previziunilor din aprilie ale Băncii Mondiale, este de așteptat că economia ucraineană să scadă cu cel puțin 45%… Transportarea de cereale și alte produse agricole din țară, susținut activ de SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană, poate provoca un deficit alimentar incontrolabil de Kiev în toamnă.
Efectul operațiunii militare speciale a Rusiei de protejare a Donbassului, demilitarizare și denazificare a Ucrainei este secundar aici. Mai importante sunt consecințele procesului de rupere a lanțurilor de coordonare cu Rusia, care a durat ani de zile, deficitul de combustibil, lipsa de îngrășăminte pentru fermieri și, în sfârșit, corupția. Practic, scăderea recoltei în Ucraina și eșecul campaniei de semănat au fost planificate în toamna anului trecut, când mulți fermieri au anunțat imposibilitatea de a semăna și de a strânge recolta în condițiile prețurilor de achiziție și costurilor de producție care existau la acel moment.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!