Membrii Comisiei de cultură din Senat au dat, marţi, raport negativ proiectului de lege care prevedea obligaţia radiodifuzorilor din România de a rezerva operelor muzicale româneşti 40 la sută din timpul de difuzare, informează Mediafax.
Decizia a fost luată cu cinci voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, proiectul urmând să fie dezbătut în plenul Senatului.
„Am ajuns la concluzia că, deşi am avut un aviz favorabil la Comisia de cultură din Camera Deputaţilor, la Senat a primit un aviz negativ. Să vedem dacă plenul Senatului va fi de acord cu acest aviz negativ, fiindcă s-ar putea să avem surprize”, a declarat deputatul PSD Victor Socaciu, unul dintre iniţiatori.
El a adăugat că membrii Comisiei de cultură din Senat au motivat avizul negativ prin faptul că ar fi o încălcare a principiilor de proprietate şi de incluziune în actul editorial al radiourilor şi că acest proiect legislativ ar fi mai potrivit instituţiilor publice de media.
La rândul său, vicepreşedintele CNA Ioan Onisei, care a participat la şedinţa de marţi, a susţinut că propunerea legislativă este în contradicţie cu directiva europeană privind serviciile audio-vizuale, care prevede pentru ţările membre ale UE o proporţie de opere europene, nu de opere muzicale.
„A doua chestiune care se poate discuta este că, în felul acesta, se poate produce o discriminare pe piaţa mass-media opere muzicale româneşti faţă de opere muzicale din alte state membre şi opere muzicale în defavoarea altor creaţii autohtone, cum ar fi cinematografice sau dramaturgice. Intenţia iniţiatorului ar fi mai potrivită în legătură cu societăţile publice de radio şi televiziune”, a mai declarat Onisei.
Camera Deputaţilor a adoptat tacit, în luna noiembrie, o propunere legislativă care prevede obligaţia radiodifuzorilor din România de a rezerva operelor muzicale româneşti 40 la sută din timpul de difuzare.
Această propunere legislativă a fost iniţiată de parlamentarii Raluca Turcan, Brânduşa Novac (PDL), Victor Socaciu, Mădălin Voicu (PSD) şi Cristian Ţopescu (PNL).