2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInternaționalSenatorii brazilieni au votat pentru acuzarea lui Bolsonaro de crime împotriva umanității

Senatorii brazilieni au votat pentru acuzarea lui Bolsonaro de crime împotriva umanității

Senatorii brazilieni au votat pentru a recomanda acuzarea președintelui Jair Bolsonaro pentru crime împotriva umanității. Potrivit raportului, șeful statului nu a gestionat bine pandemia de coronavirus.

Un grup al Senatului a susținut un raport care solicită acuzații împotriva președintelui Jair Bolsonaro, inclusiv crime împotriva umanității, după  ce au fost raportate peste 600.000 de decese din cauza coronavirusului în Brazilia.

Concluziile vor fi trimise procurorului șef, numit de către Bolsonaro. Totuși, presa internațională notează că nu există nicio garanție că acest vot va duce la acuzații penale reale, deoarece recomandările raportului trebuie acum evaluate de procurorul general Augusto Aras, care ar trebui să-l protejeze pe președinte.

Bolsonaro ar fi lăsat coronavirusul să pătrundă în țară

Raportul susține că guvernul lui Bolsonaro a urmat o politică de a permite coronavirusului să pătrundă prin țară, în speranța de a obține imunitatea colectivă. Acesta îl descrie pe președinte drept „principalul responsabil pentru erorile comise de guvernul federal în timpul pandemiei”.

Senatorul Renan Calheiros, autorul principal al raportului, a cerut ca recomandarea comisiei de a acuza președintele Bolsonaro de crime împotriva umanității să fie înaintată Curții Penale Internaționale (CPI). Există posibilitatea ca instanța internațională să ia în considerare acuzațiile deoarece Brazilia este parte la Statutul de la Roma, care a creat CPI.

Specialiștii susțin că raportul este doar un prim pas într-un proces îndelungat în care CPI trebuie să stabilească fondul cazului și dacă îl va duce mai departe. Pe lângă crimele împotriva umanității, comisia Senatului a recomandat să fie aduse încă opt acuzații împotriva lui Bolsonaro în instanțele braziliene, inclusiv instigare la crimă, falsificare de documente și încălcarea drepturilor sociale.

Ce alte acuzații i se mai aduc președintelui

Totodată, Bolsonaro este acuzat că a folosit abuziv fondurile publice și că a răspândit știri false despre pandemie.

Raportul întocmit cuprinde 1.300 de pagini și a recomandat, de asemenea, introducerea de acuzații împotriva a două corporații și a altor 77 de persoane, inclusiv a trei dintre fiii adulți ai președintelui. Senatorul Calheiros a conamnat acțiunile președintelui, susținând că va intra în istorie drept cel mai scăzut nivel al sărăciei umane. Biroul Senatului a transmis că raportul va fi revizuit cu atenție de îndată ce va fi primit, relatează Associated Press.

„Haosul guvernului lui Jair Bolsonaro va intra în istorie ca cel mai scăzut nivel al sărăciei umane”, a spus senatorul Renan Calheiros.

Jair Bolsonaro se apără

Pe de altă parte, Jair Bolsonaro se apără și a declarat că „a făcut ceea ce trebuie din primul moment” al pandemiei, iar aliații săi s-au grăbit să respingă recomandările de marți ca fiind conduse în totalitate de motivații „politice și electorale”.

Flavio Bolsonaro, unul dintre fiii președintelui acuzați în raport a susținut că este un raport politic, fără o bază legală. „Intenția unor senatori din comisia de investigație este să provoace uzură maximă președintelui”, a mai precizat acesta.

Chiar înainte de vot, senatorii  au ținut discursuri emoționante. Senatorul Calheiros a spus că ancheta a încetinit ceasul morții în Brazilia pe fondul pandemiei de coronavirus. Vicepreședintele anchetei, Randolfe Rodrigues, a subliniat cât de important a fost procesul de a pune presiune asupra guvernului și de a accelera vaccinările.

Președintele anchetei, Omar Aziz, a spus că procurorul federal are datoria să investigheze probele strânse în ultimele luni, dar nu toată lumea crede că se va face dreptate.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Ilie Bolojan rămâne ferm: Bugetarii din Senat vor da concursuri

Ilie Bolojan își menține decizia de a reduce personalul din Senat de la 796 la 618 angajați. Președintele camerei superioare a Parlamentului a explicat la...

Capcana venitului mediu în România

Lipsa reformelor structurale durabile, dependența de finanțare externă și modelele economice bazate pe consum și îndatorare, duc la stagnare economică, la criză și recesiune Riscul...

Zmeura de Aur 2025. „Joker: Folie à Deux” are șapte nominalizări

Nominalizările pentru premiile Zmeura de Aur 2025, care satirizează cele mai slabe filme și performanțe ale anului, au fost anunțate, iar "Joker: Folie à...
Ultima oră
Pe aceeași temă