Luni, ”în cursul după-amiezii, starea sănătăţii premierului s-a deteriorat, iar la sfatul echipei sale medicale el a fost transferat la secţia de terapie intensivă a spitalului” ST Thomas, a anunţat purtătorul său de cuvânt. ”Nu există nicio îndoială că întorsătura evenimentelor înseamnă că Boris Johnson este grav bolnav”, aprecia luni seara Derek Hill, un profesor de imagistică medicală de la University College din Londra, citat de Science Media Centre.
Ce îngrijiri a primit cel mai important om din stat?
În condițiile în care prim-ministrul țării adună cea mai mare autoritate executivă, asupra domeniilor fundamentale precum securitatea și economia, întrebarea care se ridică insistent și care nu poate primi un răspuns satisfăcător este cum a putut fi permis ca persoana de care atârnă soarta întregii națiuni să fie, practic, aproape de moarte –sau cel puțin într-o stare care să nu îi mai permită să își exercite atribuțiile –într-un stat cu o vastă experiență în gestionarea crizelor de orice fel? Unde putem găsi eroarea? La nivelul serviciilor de sănătate, la nivelul serviciilor de securitate ale Marii Britanii?, La nivelul consilierilor care ar fi trebuit să posede informații esențiale și să se asigure că au depus toate eforturile pentru ca decizionalii nu doar să implementeze cele mai eficiente strategii pentru starea națiunii, dar și să beneficieze de cele mai sigure sfaturi și intervenții asupra siguranței și bunăstării propriei persoane?
S-a îmbolnăvit ”pe propria răspundere”
Presa internațională încearcă să explice starea lui Johnson prin felul de a fi al liderului conservator, ”excentric” și puternic implicat în acțiunile care îi şi care a încercat să ”mascheze tergiversările în faţa crizei sanitare, clamând că nu îi este frică să intre în prima linie”, potrivit AFP. ”Eu am strâns mâna tuturor”, inclusiv bolnavilor, declara el la 3 martie, relatând despre vizita sa la un spital. Însă nu acolo a contractat boala, având în vedere perioada de incubare. ”Boris Johnson a ignorat sfaturile sanitare pe propriul risc”, a observat cotidianul britanic The Independant referitor la diagosticul pozitiv ce îi fusese găsit prim-ministrului, la sfârşitul lui martie.
Insistența sa de a-și continua sarcinile de conducere a Guvernului, cu toate greutățile și stresul implicite, nu i-a surprins deloc pe britanici – nici pe susţinătorii săi, care i-au lăudat angajamentul şi nici pe adversarii săi.
Britanicii, în stare de șoc
În schimb, anunţul de luni seară cu privire la starea deloc ”neaşteptat” pentru britanici, potrivit The Telegraph. Pe prima pagină a ziarelor de marţi se află aproape peste tot cuvintele ”terapie intensivă”. Potrivit News.ro, TheDaily Mirror şi The Daily Star au scris despre medicii londonezi aflați ”lupta de a-i salva viaţa” șefului Guvernului Marii Britanii.
Mai tânăr decât prințul Charles, mai afectat de boală
Având în vedere că se află într-un segment de vârstă mai rezistent în fața bolii față de prințul Charles, depistat și el că a contractat virusul, Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani ar fi trebuit să răspundă cel puțin la fel de bine ca fiul septagenar al reginei Elisabeta, care nu a ajuns, în niciun caz, la terapie intensivă, și care deja a ieșit din auto-izolare. Desigur, trebuie să luăm în calcul că organismul fiecărui om reacționează (relativ) diferit la COVID-19, însă este necesar să ne exprimăm și uimirea asupra faptului că sistemul complex din jurul prim-ministrului britanic a eșuat în a împiedica situația ca Guvernul și națiunea britanică să se găsească obligate să nu beneficieze de dirijarea liderului său, ci de a cuiva care îl înlocuiește, la mijlocul crizei pandemice, și într-un punct crucial al hotărârii privind relațiile post-Brexit.