Șeful politicii externe-diplomației al Uniunii Europene(UE), Josep Borrell, s-a întâlnit sâmbătă (25 iunie) cu cel mai înalt diplomat al Iranului, în timp ce blocul european încearcă să spargă impasul dintre Teheran și Washington pentru a restabili acordul nuclear.
Statele Unite au declarat la începutul lunii iunie că așteaptă un răspuns constructiv din partea Iranului cu privire la revigorarea acordului din 2015 – în baza căruia Iranul și-a restricționat programul nuclear în schimbul scutirii de sancțiunile economice – fără imixtiuni „străine”, potrivit Reuters.
Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a cerut săptămâna trecută Washingtonului, care a renunțat la acord și apoi a impus sancțiuni paralizante Teheranului în timpul administrației Trump în 2018, să „fie realist”.
Josep Borrell este acum la Teheran pentru a reînvia acordul nuclear, după ce, în martie, acesta a fost parafat la Viena
Acest acord a apărut că poate renaște în martie, când UE, care coordonează negocierile, a invitat miniștrii la Viena să-l parafeze după 11 luni de discuții indirecte între Teheran și administrația președintelui Joe Biden.
Dar discuțiile au fost blocate de atunci, în principal din cauza insistențelor Teheranului ca Washingtonul să elimine Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC), forța sa de securitate de elită, de pe lista Organizației Teroriste Străine (FTO) din SUA.
Franța, parte la acord, a îndemnat vineri (24 iunie) Teheranul să profite de vizita lui Borrell pentru a restabili pactul cât timp va rămâne posibil acest lucru.
Iranul este gata pentru un acord legat de programul său nuclear
Iranul crede că se poate ajunge rapid la un acord privind programul său nuclear dacă Washingtonul acceptă punctele susținute de Teheran la discuțiile de la Viena, a declarat luni (7 martie) Ministerul de Externe.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Saeed Khatibzadeh, a declarat la Teheran că se poate ajunge la un acord în „cel mai scurt timp” cu aprobarea Statelor Unite pentru poziţia Iranului.
El a mai spus că s-au înregistrat progrese semnificative în discuțiile cu Statele Unite ale Americii privind un acord de schimb de prizonieri.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!