”Combaterea terorismului nu-i absolvă pe beligeranţi de obligaţiile lor impuse de dreptul internaţional”, a adăugat secretarul general al ONU, în această nouă declaraţie în care a pledat pentru o rezolvare paşnică a situaţiei din Idlib.
O ofensivă militară a regimului sirian la Idlib ”va declanşa un coşmar umanitar fără precedent în conflictul din Siria şi aşa devastator”, a apreciat el.
”Lansez un apel clar către toate părţile, implicate direct sau indirect, în special celor trei” care garantează zona de detensionare din Idlib – ”Iran, Rusia şi Turcia, depuneţi toate eforturile pentru a găsi soluţii pentru a proteja populaţia civilă. Menţineţi serviciile esenţiale, cum ar fi spitalele. Asiguraţi respectul deplin al dreptului umanitar internaţional!”, a insistat Guterres.
Populaţia din Idlib este estimată la aproximativ trei milioane de persoane, între care un milion de copii. Aproape jumătate din aceste persoane sunt refugiaţi care au fugit din alte zone de conflict din Siria.
Antonio Guterres avertizase încă din 29 august cu privire la ”riscurile tot mai mari ale unei catastrofe umanitare în cazul unei operaţiuni militare la scară largă în provincia Idlib, în Siria”.
Întrebat marţi de ce nu s-a deplasat în regiune pentru a influenţa mai mult protagoniştii crizei siriene, Guterres nu a răspuns, notează AFP.
Este necesar ca Moscova, Teheranul şi Ankara ”să găsească modalităţi de a izola grupările teroriste şi de a crea o situaţie care să evite ca civili să plătească preţul unei soluţii la Idlib”, a insistat secretarul general al ONU.
Rusia, Iranul şi Turcia ”trebuie să colaboreze mai mult ca oricând împreună” şi ele au capacitatea de a ajunge la un rezultat pozitiv în problema legată de Idlib, a spus el.
În cursul dimineţii de marţi, Turcia şi-a reiterat în faţa Consiliului de Securitate cererea privind o ”încetare completă şi imediată a focului” în această provincie, cerând Consiliului de Securitate să-i sprijine propunerea.
Totuşi, săptămâna trecută, în cadrul summitului tripartit de la Teheran, Rusia şi Iranul au respins o astfel de perspectivă, subliniind că Damascul are tot dreptul să preia controlul asupra provinciei sale.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a susţinut marţi în faţa Consiliului de Securitate că la Idlib ”nu este vorba de o operaţiune militară, ci de o operaţiune antiteroristă”, un argument ce a fost denunţat de Marea Britanie, conform France Presse.