7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalSalvini aruncă în aer coaliția la putere

Salvini aruncă în aer coaliția la putere

Fostul premier italian Enrico Letta (centru-stânga) estimează că „Salvini ar putea antrena Italia în afara Uniunii Europene“. El s-a declarat „preocupat“ de „haosul politic“ din Italia și consideră necesară stoparea ascensiunii omului forte al extremei-dreapta, Matteo Salvini, șeful Ligii, care a cerut, săptămâna trecută, alegeri anticipate în toamnă, decretând astfel pulverizarea coaliției la putere.

La câteva ore după ce a anunțat sfârșitul experienței guvernamentale cu Mișcarea 5 Stele (M5S), Salvini a expus clar, în fața militanților săi reuniți la Pescara, pe coasta Adriaticii, care sunt ambițiile sale – Palatul Chigi (sediul Guvernului italian) și guvernarea fără aliați. Declarația survine în contextul unei grave crize în sânul coaliției constituite din partidul lui Salvini și populiștii Mișcării 5 Stele (M5S). „Nu mai există majoritate!“, a proclamat Salvini, vicepremier și ministru de Interne, în timp ce Giuseppe Conte, șeful Executivului, apropiat de M5S, a precizat că nu este de resortul ministrului de Interne să convoace Parlamentul și nici să dicteze etapele crizei politice.

Sigur pe popularitatea de care se bucură și pe sondajele favorabile (36-38% din intențiile de vot), Salvini nu are interesul să temporizeze, nici să accepte jumătăți de măsură, dorind puterea fără să o mai împartă cu alții. Ca atare, a anunțat că se va prezenta singur la alegerile anticipate (posibil în octombrie), fără să constituie o coaliție, pentru a le cere italienilor „puteri depline“.

În opinia fostului premier italian, Enrico Letta, care citează sondajele de opinie, alegerile i-ar oferi lui Salvini „un rezultat important“ și posibil „o majoritate absolută“ în Parlament.  El îl consideră pe Salvini „un mare pericol pentru țară, putând antrena Italia în afara Europei“. „Cu Salvini, un Brexit italian nu este imposibil“. Letta mai subliniază, pentru AFP, că dacă Liga obține majoritatea absolută în Parlament, ar avea „consecințe teribile“ pentru că în afara suveranismului și rasismului, susține idei anti-migranți, contra integrării, iar în politica economică vizează „renunțarea la regulile transparenței și disciplinei bugetare“.

 

Incertitudini

Marea necunoscută, pentru moment, rămâne poziția președintelui italian, Sergio Mattarella, care are puterea dizolvării Parlamentului, după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor politici, și a convocării unui scrutin. Giuseppe Conte a mers sâmbătă la Palatul Quirinale, sediul Președinției, dar nu a declarat nimic despre lunga întrevedere cu șeful statului. Este cunoscut faptul că Mattarella se opune alegerilor în septembrie-octombrie, perioadă în care guvernul celei de-a treia economii a zonei euro, foarte îndatorată, trebuie să pregătească bugetul pentru anul viitor, să-l prezinte Bruxelles-ului și să-l facă să fie adoptat în Parlament. Presa italiană precizează că Salvini a pus condiții pentru a rămâne în alianță – plecarea a trei miniștri, printre care cel al Economiei, Giovanni Tria, apropiat de Liga, dar considerat de ministrul de Interne prea îngăduitor față de Bruxelles; un nou pact cu M5S incluzând „flat tax“, un impozit unic pe venit; o mai mare autonomie a regiunilor. Se pare însă că planul lui Salvini este respins de o ciudată coaliție eteroclită de opozanți și, în așteptare, revine Parlamentului sarcina de a decide calea de urmat.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă