Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sursa foto: Instagram

S-a terminat criza? Refugiații sirieni se întorc acasă

Aproximativ 153.000 de sirieni, dintre care câteva zeci de mii cu statut de refugiat, au revenit în ţara lor după redeschiderea postului de frontieră cu Iordania, în octombrie 2018, a anunţat marţi Ministerul de Interne iordanian.

Share

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

Actualizat: 17.09.2019 - 18:14

"Aproximativ 153.000 de sirieni s-au întors în ţara lor trecând prin punctul de frontieră Jaber de la redeschiderea sa la 15 octombrie 2018", a precizat serviciul însărcinat cu refugiaţii sirieni din cadrul ministerului.

Dintre ei, circa 33.000 dispun de 'statut de refugiat' din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Ministerul de Interne iordanian şi-a reafirmat angajamentul "în favoarea întoarcerii voluntare a refugiaţilor sirieni" şi facilitării "demersurilor necesare pentru plecarea lor din regat".

Peste 650.000 de refugiaţi sirieni sunt înregistraţi pe lângă UNHCR în Iordania, ţară care împarte cu Siria circa 370 de kilometri de frontieră.

Ammanul susţine la rândul său că a primit circa 1,3 milioane de refugiaţi sirieni de la declanşarea conflictului în ţara lor în 2011.

Punctul de frontieră Jaber, numit Nassib de partea siriană, este principalul punct de trecere între cele două ţări şi un centru important pentru comerţul regional.

În iulie 2018, el a fost preluat de la rebeli de către regimul sirian al lui Bashar al-Assad.

Conflictul sirian, declanşat de către reprimarea unor manifestanţi prodemocraţie, a devenit tot mai complex de-a lungul anilor odată cu implicarea mai multor actori şi puteri străine. Conflictul a făcut peste 370.000 de morţi şi a dus la strămutarea a milioane de persoane.

Comentarii