4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia, somată din nou să dea explicații pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi

Rusia, somată din nou să dea explicații pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi

Rusia este din nou supusă presiunilor internaționale, pentru a explica atacul cu agent chimic neurotoxic asupra liderului opoziției, Alexei Navalnîi, după ce, luni, reuniunea anuală a statelor membre ce formează OPCW – Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (Organizația pentru Interzicearea Armelor Chimice), a debutat în format de videoconferință, pe fondul măsurilor de distanțare socială.

Navalny s-a îmbolnăvit pe 20 august în timpul unui zbor intern în Rusia și a fost transportat în Germania pentru tratament două zile mai târziu. Aliații săi au acuzat Kremlinul că și-a otrăvit cel mai acerb adversar. Testele efectuate de laboratoare din Germania, Franța și Suedia și de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice au stabilit că Navalnîi a fost supus acțiunii unui chimic neurotoxic din grupa Novichok, folosit în epoca sovietică.

Directorul general al OPCW, Fernando Arias, a declarat la ședința de luni că, în conformitate cu Convenția privind armele chimice, „otrăvirea unei persoane prin utilizarea unui agent nervos este sinonimă cu utilizarea unei arme chimice”.

56 de națiuni ua emis o declarație comună la începutul reuniunii anuale a statelor membre ale OPCW, îndemnând Moscova să dezvăluie „într-un mod rapid și transparent circumstanțele acestui atac cu arme chimice”.

Rusia, care neagă în continuare implicarea în otrăvirea lui Navalnîi, a reacționat cu un comunicat sforăitor și gol de conținut, la declarația elaborată în cadrul Conferinței OPCW.

„În loc să încerce să analizeze ce s-a întâmplat, Germania și aliații săi au recurs la diplomația megafonelor, au declanșat o campanie de dezinformare în masă împotriva Rusiei și au început să ceară o „ investigație internațională independentă sub auspiciile OIAC”, se arată în comunicatul Moscovei.

În octombrie, Moscova a solicitat experților OPCW să viziteze Rusia pentru a oferi „asistență tehnică” în investigațiile sale. Arias a declarat că sunt în curs discuții pentru a defini „toți parametrii legali, tehnici, operaționali și logistici pentru ca această vizită să aibă loc”.

Uniunea Europeană a sancționat șase oficiali ruși și un institut de cercetare de stat pentru otrăvirea lui Nalvalnîi. Moscova a răspuns la începutul acestei luni anunțând că a adoptat sancțiuni, în replică, împotriva unui număr de oficiali germani și francezi.

Reuniunea anuală a OIAC a fost împărțită în două părți pe fondul pandemiei de coronavirus. Două zile de discuții din această săptămână se vor concentra pe aprobarea bugetului anual de 71,74 milioane euro (86 milioane dolari SUA) pentru 2021. A doua jumătate a ședinței va avea loc anul viitor, fondul discuțiilor urmând să fie comunicat după 1 ianuarie.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă