Rusia și China au blocat prin veto o rezoluție, propusă de SUA, în Consiliul de Securitate al ONU, iar această situație demonstrează că sprijinul Chinei pentru Rusia este tot mai puternic.
Votul din Consiliul de Securitate s-a desfășurat în ziua de 25 octombrie 2023. Statele Unite au propus o rezoluție care ar fi cerut o pauză în schimbul de focuri dintre Israel și gruparea Hamas, pauză pe timpul căreia să poată fi trimise ajutoare umanitare în Fâșia Gaza. Dar rezoluția propusă de SUA n-a putut fi aprobată, întrucât atât Rusia cât și China, în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate, și-au folosit dreptul lor de veto.
Potrivit analiștilor occidentali, președintele Rusiei, izolat internațional din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina, încearcă să riposteze căutându-și aliați printre liderii țărilor care, prin tradiție, sunt ostile Occidentului. Dintre aceste țări, cea mai puternică este China comunistă.
Cea mai recentă întâlnire dintre președinții Vladimir Putin și Xi Jinping a avut loc la Beijing, la 18 octombrie 2023, la reuniunea organizată de China pe tema „Noului drum al mătăsii” („Belt and Road”). Anterior, în martie 2023, liderii Rusiei și Chinei se întâlniseră la Moscova. La acel moment, președintele Xi l-a numit pe președintele Putin „prietenul meu drag”. Ca un semnal politic internațional, Xi Jinping, imediat ce a câștigat cel de-al treilea mandat de președinte al Chinei, a mers în vizită la Vladimir Putin. Pe de altă parte, pentru Putin, întâlnirile cu președintele Xi sunt esențiale pentru a-și ameliora imaginea, după ce pe numele lui Putin a fost emis un mandat de arestare internațional, în urma războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.
Atât Rusia cât și China sunt stânjenite, în ambițiile lor, de atitudinea SUA. Statele Unite oferă sprijin Ucrainei pentru a rezista în fața Rusiei, iar pe de altă parte Statele Unite ajută Taiwanul, despre care China comunistă susține permanent că este un teritoriu al ei.
Potrivit unei analize Deutsche Welle, China, care este a doua putere economică a lumii (după SUA), nu este dependentă de Rusia. În schimb, Rusia, care este, economic, aproximativ pe locul zece mondial, a devenit dependentă de China. Chiar președintele Putin a declarat, la întâlnirea cu președintele Xi, că este „puțin invidios” pe succesul economic al Chinei. Dar pentru a nu-i umili pe ruși, liderii de la Beijing anunță, drept compensație, că Rusia este „cel mai important partener strategic” al Chinei.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!