Experții militari și oficialii occidentali și-au exprimat recent îngrijorarea cu privire la o „super-armă” rusă, torpila Poseidon 2M39, intrată în faze accelerate de dezvoltare, președintele rus Vladimir Putin cerând actualizarea unei „etape cheie” a testelor din februarie, de la ministrul său al apărării, Serghei Shoigu, cu teste suplimentare planificate anul acesta.
Poseidon 2M39, o torpilă stealth fără pilot, proiectată a fi imposibil de detectat de către radarele maritime, este alimentată de un reactor nuclear și este concepută de designerii ruși pentru a pătrunde către ținte sub zona liniilor de apărare ale potențialilor inamici. Dispozitivul este capabil să transporte un focos de mai multe megatone, potrivit oficialilor ruși, apt să provoace unde radioactive care ar face zonele litoralului american nelocuibile timp de decenii. În noiembrie, Christopher A Ford, ex-secretar de stat adjunct pentru securitate internațională, a declarat că Poseidon este conceput pentru a „inunda orașele de coastă ale SUA cu tsunami radioactivi”.
Experții sunt de acord că pericolul reprezentat de noua armă a lui Putin este extrem de real. Șeful serviciului de informații norvegian, viceamiralul Nils Andreas Stensønes, a declarat că agenția sa a evaluat torpila Poseidon 2M39 drept „parte a noului tip de arme nucleare de descurajare, un sistem strategic care vizează ținte precise și poate depăși cu mult limitele regiunii în care arma este testată în prezent”.
Imaginile prin satelit furnizate CNN de către compania de tehnologie spațială Maxar releva existența unui ansamblu de construcții și facilități militare rusești pe coasta arctică a țării, împreună cu instalații și spații de depozitare subterane, cel mai probabil alocate torpilei Poseidon și alto arme noi de înaltă tehnologie. Tehnologia militară staționată în zonă include bombardiere și avioane MiG31BM și noi sisteme radar instalate în apropierea coastelor Alaskăi.
„Rusia renovează aerodromurile și sistemele radar din epoca sovietică, construiește noi porturi și centre de căutare și salvare”, a transmis luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Thomas Campbell. În plus, Rusia își extinde flota de spărgătoare de gheață nucleare și convenționale și își întărește capacitățile de respingere a atacurilor și de apărare a unor zone importante din Arctica. La sfârșitul lunii martie, marina rusă a străpuns gheața groasă de un metru de la Polul Nord, în timpul unui exercițiu cu submarine cu propulsie nucleară – demonstrând prezența sa în regiune.
„Nimeni nu are interesul ca Arctica să fie militarizată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Kirby. SUA sunt extrem de preocupate de situația din Arctica, regiunea fiind crucială atât din punct de vedere al securității naționale cât și din perspectivă strategică economică, fiind un potențial coridor de circulație între Asia, Europa și Statele Unite. La Polul Nord se estimează a exista cantități uriașe de petrol și gaze naturale, a căror exploatare a declanșat mereu dispute între statele care dețin teritorii în Arctica: SUA, Rusia, Canada, Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda.