· Spania investighează presupusul amestec al Rusiei în Catalonia.
· Austria este în permanentă alertă la un posibil spionaj.
· Franța a avut relațiile sale externe cu Rusia suspendate timp de patru ani.
· Cu puțin timp în urmă, Marea Britanie a publicat un raport fără precedent care susținea că Moscova a intervenit la referendumul de independență al Scoției din 2014.
Germania pe prima linie a acțiunilor hibride rusești
„Gazprom” a subminat în mod constant viabilitatea Poloniei se arată într-un articol publicat de blitz.bg. John Kampfner, jurnalist și senior senior la RUSI – Royal United Services Institute – a scris că Germania se află pe prima linie a acțiunilor hibride rusești de interferență și influență în Europa. Țara se confruntă cu pericole diferite față de Rusia, care se învârte în principal în jurul securității cibernetice, dar în niciun caz nu se limitează la asta.
În articolul său, Kampfner face referire la președintele rus Vladimir Putin și la ,,ceea ce a reușit să realizeze mașina sa avansată de propagandă, este să distingă Rusia de comunismul sovietic din Germania de Est”.
Rusia folosește partidele politice germane pentru a-și atinge obiectivele strategice. Sprijinul pentru cele două extreme – „Alternativa pentru Germania” (AfD) în dreapta și „Stânga” (n.r. Left) în stânga … crește constant în ceea ce privește întreținerea și influența în toată Germania ”, a scris Kampfner.
Kremlinul vizează, în ultimii ani, Bulgaria
Acum, Rusia și-a îndreptat din ce în ce mai mult atacurile împotriva altor țări europene mai mici, care se luptă să se apere. În ultimii ani, Kremlinul a avut în vizorul său o țară balcanică și un membru al UE, Bulgaria.
Unii analiști politici, de acolo, cred că Moscova și serviciile sale secrete alimentează protestul pe care țara îl trăiește de o lună.
Sofia, 2 septembrie 2020. Președintele bulgar Rumen Radev se adresează Parlamentului bulgar cu ocazia începerii noii sesiuni plenare.FOTO Tsvetomir Petrov Petrov
Președintele Rumen Radev al opoziției de stânga BSP (fostul partid comunist), despre care se crede că a fost coordonat între liderul său de partid Cornelia Nikova și generalul rus Leonid Reshetnikov, a ieșit în sprijinul oamenilor din stradă. Acest lucru a fost scris chiar de influentul ziar spaniol ABC. Potrivit publicației, Radev și oligarhul bulgar fugitiv din Dubai Vasil Bozhkov se numără printre organizatorii protestelor în prezent în Bulgaria. Bozhkov a fost acuzat de parchetul din țară pentru spălare de bani și infracțiuni fiscale.
Ținta este GERB – partidul de dreapta pro-european și pro-NATO.
Președintele Rumen Radev, un candidat al opoziției de stânga BSP (fostul partid comunist), a cărui candidatură se crede că a fost convenită între liderul său de partid Cornelia Ninova și generalul rus Leonid Reshetnikov, și-a exprimat sprijinul pentru oamenii de pe stradă. Președintele Radev i-a numit, în cabinetul său, pe foștii jurnaliști Elena Yoncheva și Ivo Hristov, ambii absolvenți pro-rusi. Anul trecut au devenit europarlamentari din partea stângii bulgare, care face parte din Partidul Socialiștilor Europeni (PSE).
Ivo Hristov, fost șef al biroului președintelui, acum europarlamentar de stânga
De îndată ce a preluat funcția, Elena Yoncheva a început să pledeze împotriva sancțiunilor pe care UE le-a impus Rusiei. Elena Yoncheva este ea însăși de origine rusă- mama ei, Larissa, este rusoiacă, iar Elena a studiat jurnalismul de Televiziune în epoca comunistă din Moscova.
Planul serviciilor secrete al Rusiei în compromiterea Bulgariei
Elena Yoncheva, fost PR al președintelui, acum europarlamentar de stânga
Analiștii politici bulgari consideră că Yoncheva este un actor în planul serviciilor secrete al Rusiei de a compromite Bulgaria prin intermediul sistemelor judiciare ale UE.
Sub pretextul combaterii corupției, scopul este izolarea Bulgariei de ceilalți aliați ca o țară complet coruptă, care este în totală discordanță cu directivele europene.
Scopul este de a stigmatiza în acest fel Bulgaria ca nerespectând statul de drept și de a pregăti calea serviciilor secrete rusești de a da o lovitură de stat, preluând puterea din țară. Alt scop este de a folosi „protestele la nivel național” pentru a răsturna guvernul ales legal al prim-ministrului pro-european și pro-NATO Boyko Borisov, al partidului de dreapta GERB, care guvernează Bulgaria pentru a treia oară.
Țelul final al serviciilor ruse este ca țara să părăsească UE și NATO, extinzându-și astfel influența în regiune, în timp ce joacă un joc similar în Serbia vecină.
Detronarea lui Boyko Borisov
Elena Yoncheva nu este preocupată de imaginea Bulgariei și de consecințele activității sale anti-bulgare. Aceasta și-a propus detronarea lui Boyko Borisov și consolidarea influenței ruse. Prin urmare, europarlamentarii bulgari vor să îi conștientizeze pe liderii Partidului Popular European (PPE) și ai Partidului Socialiștilor Europeni (PSE) despre planul serviciilor secrete rusești de a folosi sistemul judiciar al UE în scopuri politice rusești.
Populari europeni și Socialiștii europeni ar trebui să ia în considerare obiectivele stabilite în fața procurorilor europeni
În plus, liderii acestor două partide ar trebui să ia în considerare orientările și obiectivele stabilite în fața procurorilor europeni începând din luna mai pentru a preveni abuzul autorităților de justiție în scopuri politice și utilizarea abuzivă a acestora în beneficiul intereselor rusești, inclusiv subminarea și discreditarea a partidelor democratice și antirusești și a liderilor acestora.
Analiștii politici bulgari consideră că Elena Yoncheva a fost implicată în mod repetat de serviciile secrete rusești pentru diverse sarcini, de la creșterea reputației dictatorului sirian Bashar Assad cu bani de la Banca Rusă de Comerț Exterior VTB până la folosirea partidului de opoziție pro-rus BSP pentru a spori -Prezenta bulgară și anti-europeană în parlamentul european. Ea a mers până la a cere de la comisia anticorupție a Spaniei o soluție politică specifică. Acest lucru este condamnabil și Elena Yoncheva ar trebui să fie trasă la răspundere pentru comportamentul său, deoarece aceasta este o dovadă, printre altele, a apartenenței sale la grupul de lucru al obiectivelor strategice rusești. Mai exact – utilizarea ilegală a autorităților judiciare ale țărilor UE în scopuri politice.
Elveția – utilizare ilegală a autorităților judiciare ale țărilor UE în scopuri politice
Un scenariu similar a fost jucat în Elveția, unde a fost lansată o procedură de punere sub acuzare a lui Michael Lauber – procurorul general al Elveției – pentru presupuse contacte nereglementate cu Rusia.
Acestea se referă la legăturile unui anumit „expert în Rusia” de la biroul procurorului general cu și fostul procuror general adjunct rus Saak Karapetyan (care a murit într-un accident de avion) și infamul avocat Natalia Veselnitskaya, care a fost întrebată cu privire la intervenția Rusiei în alegerile din SUA.
Cei trei M – mafioți, milionari, miniștri
Există numeroase procese în Elveția care implică Rusia, iar elvețienii le numesc pe scurt „cei trei M” – mafioți, milionari, miniștri.
Este demn de menționat, citând presa locală, că europarlamentarul Elena Yoncheva a fost acuzată de spălare de bani de către parchetul bulgar în calitatea sa de proprietar și manager al companiei „Off-road”, din care fonduri avea dreptul să dispună .
Ultima ei funcție de jurnalist a fost la televiziunea privată TV7, care este insolvabilă. TV7 în sine a fost finanțată de banca privată KTB aflată în faliment, deținut de Tsvetan Vassilev, dorit de procuratura bulgară și ascuns în prezent în Serbia.
Elena Yoncheva, jurnalistă cu o companie offshore
Procuratura de stat a constatat că în 2012 Yoncheva a înființat o societate mixtă cu o companie offshore, care a depus ulterior peste 650.000 BGN (325.000 EUR) în conturile noii companii direct de la banca KTB a lui Tsvetan Vassilev chiar înainte ca instituția financiară să intre în faliment, înghițind economiile a zeci de mii de cetățeni bulgari.
Parchetul de stat a susținut că Yoncheva știa că spală banii înșelați de la KTB în anii precedenți.
Aceasta este imaginea actuală și reală a acțiunilor rusești în Bulgaria. Presiunea pe care Moscova o exercită asupra Sofiei este la nivel de politică, economie, cultură și religie. Dacă în zilele noastre cineva continuă să servească acțiunile și atacurile hibride rusești, trebuie să se știe că 80 de stotinki, dintr-un BGN 1 din buzunarul fiecărui bulgar, provin din UE. Influența rusă este „noul normal” în Europa și poate fi rezistată numai dacă rămânem în uniune.
[…] напълно корумпирана държава и да се проправи път за руските тайни служби да извършат преврат, като вземат властта от страната. […]