Forțele ruse și-au intensificat vineri bombardamentul asupra oțelăriilor Azovstal asediate de la Mariupol.
În uzina, aflată în portul din sudul Ucrainei, se află ultimul bastion al apărătorilor ucraineni dintr-un oraș aproape complet controlat de Rusia după un asediu de mai bine de două luni.
Vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a declarat vineri că negocierile cu Rusia pentru scoaterea apărătorilor din uzina Azovstal sunt „foarte dificile”, dar nu a oferit detalii, conform Reuters.
O mare coloană de forțe ruse și separatiști pro-ruși a fost văzută mărșăluind de la Mariupol către Donețk.
Bombardamentul rusesc de la uzina Azovstal din Mariupol a făcut un număr mare de răniți ce nu pot fi evacuați
Președintele Ucrainei a declarat că au fost în desfășurare discuții foarte dificile cu privire la evacuarea „unui număr mare” de soldați răniți din oțelăria asediată din portul strategic Mariupol din sud-est, în schimbul eliberării prizonierilor de război ruși.
Mariupol, care a avut cele mai grele lupte din aproape trei luni de război, se află acum în mâinile Rusiei, dar sute de apărători ucraineni încă rezistă la oțelăria Azovstal, în ciuda săptămânilor de bombardament rusesc intens.
Rezistența feroce ucraineană, pe care analiștii militari spun că președintele Vladimir Putin și generalii săi nu au reușit să o anticipeze când au lansat invazia pe 24 februarie, a încetinit și, în unele locuri, a inversat progresele rusești în jurul Ucrainei. „În acest moment, sunt în curs de desfășurare negocieri foarte complexe cu privire la următoarea fază a misiunii de evacuare – îndepărtarea răniților grav, a medicilor”, a declarat președintele Volodymyr Zelensky într-un discurs târziu.
El a spus că intermediarii internaționali „influenți” au fost implicați în discuții, fără a detalia. Rusia, care a insistat inițial ca apărătorii din buncărele întinse din epoca sovietică de sub oțel să renunțe, a spus puțin în public despre discuții.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!