„Din cauza lipsei de progrese în eliminarea obstacolelor din calea continuării tratatului în noile condiții, Ministerul rus de Externe este autorizat să declare începerea procedurilor interne pentru retragerea Federației Ruse din DON”, a subliniat departamentul diplomatic al Ministerului, anunțând că ”la finalizare, o notificare va fi trimisă depozitarilor”.
Propaganda ministerială rusă spune că retragerea SUA din tratat ”i-a cauzat pagube grave, tulburând echilibrul de interese al statelor participante și subminând rolul OST ca instrument de consolidare a încrederii și securității”.
Oficialii ruși au subliniat că Moscova, după ce SUA s-a retras din acord, a prezentat „concret, în conformitate cu prevederile fundamentale” ale propunerilor DON pentru a-și menține viabilitatea. „Afirmăm cu regret că nu au primit sprijin de la aliații SUA”, a spus Ministerul de Externe.
De câțiva ani, Washingtonul a acuzat Moscova că îndeplinește selectiv OON și încalcă o serie de dispoziții ale acestui acord multilateral. Rusia a prezentat, de asemenea, pretenții către Statele Unite legate de punerea în aplicare a tratatului.
În 2017, Washingtonul a anunțat anumite restricții asupra zborurilor rusești de observare pe teritoriul american sub Don, Moscova a răspuns la scurt timp după aceea într-o manieră oglindită. Statele Unite s-au retras din DON pe 22 noiembrie sub președintele actual Donald Trump.
La nivel declarativ, Rusia afirmă, pentru a pune suplimentar presiune, că nu se așteaptă ca SUA să revină la Tratatul Cerului Deschis sub conducerea lui Biden. Vladimir Ermakov, directorul Departamentului pentru neproliferare și controlul armelor din cadrul Ministerului de Externe rus, a declarat joi pentru TASS: „Este aproape imposibil ca Biden să revină [la acord], deoarece acestea nu vor fi permise în Congres și Senat. Vedeți ce politică are acum Statele Unite – diametral opusă oricărui acord asupra controlului armelor”/