4.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInternaționalRusia ia locul UE în salvarea Italiei

Rusia ia locul UE în salvarea Italiei

Rusia va trimite în Italia specialişti şi echipamente pentru a o ajuta să lupte împotriva noului coronavirus, după ce în această ţară s-a înregistrat o cifră record de aproape 800 de morţi în ultimele 24 de ore, a anunţat sâmbătă Kremlinul, potrivit AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin ”a confirmat voinţa Rusiei de a acorda o asistenţă necesară în mod operaţional şi a furnizat detalii concrete despre aceasta” în cursul unei convorbiri telefonice sâmbătă cu premierul italian Giuseppe Conte, potrivit unui comunicat al Kremlinului, citat, potrivit Agerpres, de agenţiile de presă ruse.

Rusia va trimite în Italia în special ”mijloace de protecţie, sisteme mobile pentru dezinfecţia prin aerosol a mijloacelor de transport, echipamente medicale”, precum şi ”specialişti pentru a acorda o asistenţă practică în zonele cele mai afectate” de pandemie, precizează documentul citat.

 

”Cooperare strânsă” italo-rusă, răcire italo-europeană

Cei doi lideri s-au pus de acord asupra ”unei cooperări strânse în lupta împotriva coronavirusului”, se mai spune în comunicatul Kremlinului, în contextul în care ajutoarele așteptate în mod firesc din partea Uniunii Europene întârzie să vină. Momentul a fost speculat cu abilitate de Putin pentru a-și apropia și mai mult Italia, cea mai ferventă susținătoare a Rusiei în mediile euro-atlantice din Occident din ultimele două decenii.

Acest anunţ intervine într-un moment în care Italia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese în 24 de ore, cu 793 de morţi, ceea ce ridică la 4.825 numărul persoanelor ucise aici de noul coronavirus în decurs de o lună, potrivit cifrelor furnizate de protecţia civilă, depășind cu 1500 numărul persoanelor decedate din China, care a înregistrat peste 80 000 de persoane infectate, spre deosebire de cele 40 000 din Italia. În Rusia, 306 cazuri de COVID-19 au fost înregistrate până acum, fără niciun deces.

 

Cuba, mai de folos decât UE pentru Italia

 

Cuba a trimis sâmbătă, de asemenea, în Italia, o echipă de 52 de medici şi asistente, dintre care unii cu experienţă în lupta împotriva febrei Ebola în Africa, pentru a ajuta ţara europeană cea mai afectată în lupta sa împotriva Covid-19, relatează AFP.

Echipa, formată din 36 de medici, 15 asistente şi un administrator ”este pregătită să lucreze neobosit pentru a acorda îngrijiri şi a combate epidemia de Covid-19 în colaborare cu profesioniştii din domeniul sănătăţii” din Italia, a declarat şeful echipei, Carlos Ricardo Perez.

 

Existența UE, pusă iarăși sub semnul întrebării

 

Vineri, ministrul francez de Finanțe avertizase că dacă Uniunea Europeană (UE) va lăsa Italia să se prăbuşească, Europa nu-şi va mai reveni la postul La Chaine Info, îndemnând statele membre să se unească pentru a face faţă crizei coronavirusului.

”Dacă fiecare va fi doar pentru sine, dacă vom lăsa alte state să se prăbuşească, dacă îi vom spune Italiei, de exemplu, ‘descurcaţi-vă singuri’, Europa nu-şi va mai reveni”, a afirmat ministrul Bruno Le Maire.

”Dacă nu suntem capabili să ne unim, proiectul politic european este cel care va fi doborât de această criză”, a adăugat el, îndemnând UE să ia exemplul Băncii Centrale Europene (BCE), care a anunţat miercuri un plan de urgenţă de 750 de miliarde de euro.

”Vedem că solidaritatea zonei euro se reconstituie, că diferenţele dintre ratele dobânzilor se reduc”, a subliniat Le Maire. ”Suntem pe calea cea bună şi trebuie să continuăm pe timp îndelungat să manifestăm această solidaritate europeană, pentru ca Europa să poată ieşi mai puternică din această criză”, a insistat el, fără a detalia cu toate acestea asupra măsurilor pe care ar trebui să le ia statele membre.

Ce ajutoare așteaptă italienii de la Europa

 

Într-un interviu acordat vineri pentru Financial Times, premierul italian Giuseppe Conte a fost mai explicit, notează AFP. El a cerut UE să folosească ”toată puterea” Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, pentru a face faţă crizei ”fără precedent” a coronavirusului.

Potrivit lui Conte, calea de urmat este de a deschide toate liniile de credit ale fondului pentru toate statele membre, ”pentru a le ajuta să lupte împotriva consecinţelor epidemiei COVID-19, cu condiţia ca fiecare stat să fie transparent şi să dea socoteală de modul în care sunt cheltuite aceste resurse”.

Cele mai citite

Nicolae Stanciu, premiat pentru Golul anului 2024. „Este cel mai frumos din cariera mea”

Mijlocașul echipei naționale a României a fost recompensat pentru execuția spectaculoasă din meciul cu Ucraina, de la EURO 2024, un moment definitoriu pentru parcursul...

E Nicușor Dan un președinte pregătit pentru România sau e România pregătită pentru Nicușor Dan președinte?

Într-o țără unde fiecare om politic este analizat cu lupa de un popor obosit de promisiuni, ideea că Nicușor Dan, primarul general al Capitalei,...

Un adolescent de 17 ani din Piteşti a fost rănit de explozia unor petarde

Un adolescent de 17 ani din Piteşti a suferit răni miercuri seara în urma exploziei unor petarde, incidentul având loc în Parcul Trivale. Rănit...
Ultima oră
Pe aceeași temă