Vorbind despre incidenl marți, Ministerul Apărarii rus a declarat că bărbații au murit din cauza inhalării fumului.
Autoritățile au refuzat să spună dacă nava a fost alimentată cu energie nucleară, ridicând îngrijorarea cu privire la eventualele scurgeri de radiații.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a declarat că detaliile despre navă sunt „clasificate”.
„Nu este nimic ilegal în legătură cu acest lucru. Acestă acțiune corespunde legii rusești privind secrete de stat”, a spus el.
Autoritățile au declarat că nava a fost un submersibil de cercetare care efectua măsurători în apele rusești.
Dar prea independentă rusă a raportat că ar fost un submarin mic alimentat cu energie nucleară, numindu-l AS-12 Losharik. Oficialii americani au declarat că nava a fost proiectată să taie cabluri subacvatice.
Fabrica se află acum la Severomorsk, baza principală a Flotei de Nord a Rusiei în Marea Barents. Portul a fost, de asemenea, locuința submarinului nuclear Kursk, care sa scufundat în 2000, ucigând 118 marinari.
Ce a spus Kremlinul?
Președintele Putin a fost informat „imediat” despre decese, a spus dl. Peskov, adăugând că echipajul „a acționat eroic pentru salvarea navei”. Autoritățilenu au dat detalii despre incident decât o zi după producerea sa.
Dl Putin și-a exprimat „condoleanțele sincere” familiilor victimelor și a declarat că șapte căpitani și doi membri ai personalului de serviciu care se numărau printre cei morți au primit cel mai mare titlu de onoare al Rusiei – Eroul Federației Ruse.
Întrebat dacă președintele se va întâlni cu rudele echipajului mort, domnul Peskov a declarat că Ministrul Apărării Serghei Shoigu a fost trimis la Severomorsk. El a spus că președintele s-a întors la Moscova și a ordonat o anchetă privind decesele.
Potrivit știrilor rusești, cel puțin cinci membri ai echipajului au supraviețuit incidentului și au fost duși la spital.
În 2000, domnul Putin a fost criticat pentru modul în care a gestionat dezastrul submarin Kursk. Rapoartele media die atunci arătau cum președintele se bucură de o vacanță in o vilă din Marea Neagră, in timp ce familiile victimelor au fost lăsate fără informații despre rudele lor.
Dl Peskov a declarat că este „absolut normal” să păstreze secrete detaliile despre un vas confidențial, adăugând că acesta miscare este în „interesele securității statului”.
El a refuzat să răspundă la întrebări legate de numele navei, misiunea sau dacă ambarcațiunea avea un reactor nuclear, spunând reporterilor să ceară aceste informații Ministerului Apărării.