13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia declară că detaliile despre submarinul incendiat sunt "secrete de stat"

Rusia declară că detaliile despre submarinul incendiat sunt “secrete de stat”

Vorbind despre incidenl marți, Ministerul Apărarii rus a declarat că bărbații au murit din cauza inhalării fumului.

Autoritățile au refuzat să spună dacă nava a fost alimentată cu energie nucleară, ridicând îngrijorarea cu privire la eventualele scurgeri de radiații.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a declarat că detaliile despre navă sunt “clasificate”.

“Nu este nimic ilegal în legătură cu acest lucru. Acestă acțiune corespunde legii rusești privind secrete de stat”, a spus el.

Autoritățile au declarat că nava a fost un submersibil de cercetare care efectua măsurători în apele rusești.

Dar prea independentă rusă a raportat că ar fost un submarin mic alimentat cu energie nucleară, numindu-l AS-12 Losharik. Oficialii americani au declarat că nava a fost proiectată să taie cabluri subacvatice.

Fabrica se află acum la Severomorsk, baza principală a Flotei de Nord a Rusiei în Marea Barents. Portul a fost, de asemenea, locuința submarinului nuclear Kursk, care sa scufundat în 2000, ucigând 118 marinari.

 

Ce a spus Kremlinul?

Președintele Putin a fost informat “imediat” despre decese, a spus dl. Peskov, adăugând că echipajul “a acționat eroic pentru salvarea navei”. Autoritățilenu au dat detalii despre incident decât o zi după producerea sa.

Dl Putin și-a exprimat “condoleanțele sincere” familiilor victimelor și a declarat că șapte căpitani și doi membri ai personalului de serviciu care se numărau printre cei morți au primit cel mai mare titlu de onoare al Rusiei – Eroul Federației Ruse.

Întrebat dacă președintele se va întâlni cu rudele echipajului mort, domnul Peskov a declarat că Ministrul Apărării Serghei Shoigu a fost trimis la Severomorsk. El a spus că președintele s-a întors la Moscova și a ordonat o anchetă privind decesele.

Potrivit știrilor rusești, cel puțin cinci membri ai echipajului au supraviețuit incidentului și au fost duși la spital.

În 2000, domnul Putin a fost criticat pentru modul în care a gestionat dezastrul submarin Kursk. Rapoartele media die atunci arătau cum președintele se bucură de o vacanță in o vilă din Marea Neagră, in timp ce familiile victimelor au fost lăsate fără informații despre rudele lor.

Dl Peskov a declarat că este “absolut normal” să păstreze secrete detaliile despre un vas confidențial, adăugând că acesta miscare este în “interesele securității statului”.

El a refuzat să răspundă la întrebări legate de numele navei, misiunea sau dacă ambarcațiunea avea un reactor nuclear, spunând reporterilor să ceară aceste informații Ministerului Apărării.

 

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă