11 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInternaționalRusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999.

Cererea Rusiei ar fi fost transmisă, la data de 25 martie 2024, către Președinția japoneză a Consiliului de Securitate. Despre această cerere a vorbit, câteva zile mai târziu, Dmitry Polyansky, prim-adjunct al ambasadorului Rusiei la ONU.

Atacul NATO asupra Republicii Federative a Iugoslaviei a început la 24 martie 1999, ca o ripostă față de persecutarea albanezilor din Kosovo, de către conducerea centrală de la Belgrad. Operațiunea NATO a durat 78 de zile. Drept rezultat al bombardamentelor NATO, Serbia afirmă că au fost ucise între 3500 și 4000 de persoane, majoritatea victimelor fiind civili.

Rusia este unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate și a avut această poziție încă de la înființarea ONU. Rusia nu a explicat de ce dorește o discuție în Consiliul de Securitate la 25 de ani după ce s-a încheiat războiul din Iugoslavia. Prim-adjunctul ambasadorului Rusiei, Dmitry Polyansky, a precizat în schimb că Președinția japoneză a Consiliului de Securitate încă nu a oferit Rusiei niciun răspuns la această solicitare.

Serbia este cea mai mare dintre țările care au rezultat din dezmembrarea Iugoslaviei. Serbia consideră Kosovo o provincie a Serbiei. În schimb, autoritățile din Kosovo au declarat independența acestei regiuni. În mod real, guvernul Serbiei a pierdut controlul asupra regiunii Kosovo. Kosovo este recunoscut drept stat independent de unele țări. Alte țări, inclusiv România, nu recunosc independența Kosovo.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Avatarurile lui Georgescu și fabricarea autorității: Profet, Expert, Erou

De la câștigarea primului tur de alegeri prezidențiale de către candidatul Călin Georgescu în decembrie 2024, multiple analize au încercat să explice succesul său...

Michael Bloomberg anunță că va compensa financiar retragerea SUA din Acordul de la Paris

În urma unui anunț al președintelui american Donald Trump privind retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, Michael Bloomberg, miliardar, filantrop și fost...

Restricții pe linia 40: Tramvaiele nu vor circula pe Calea Călărași între 27 ianuarie și 2 februarie

Modificarea este necesară pentru desfășurarea unor lucrări de redimensionare a rețelei publice de apă potabilă și canalizare pe Strada Arhiereul Calist, la intersecția cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă