Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999.
Cererea Rusiei ar fi fost transmisă, la data de 25 martie 2024, către Președinția japoneză a Consiliului de Securitate. Despre această cerere a vorbit, câteva zile mai târziu, Dmitry Polyansky, prim-adjunct al ambasadorului Rusiei la ONU.
Atacul NATO asupra Republicii Federative a Iugoslaviei a început la 24 martie 1999, ca o ripostă față de persecutarea albanezilor din Kosovo, de către conducerea centrală de la Belgrad. Operațiunea NATO a durat 78 de zile. Drept rezultat al bombardamentelor NATO, Serbia afirmă că au fost ucise între 3500 și 4000 de persoane, majoritatea victimelor fiind civili.
Rusia este unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate și a avut această poziție încă de la înființarea ONU. Rusia nu a explicat de ce dorește o discuție în Consiliul de Securitate la 25 de ani după ce s-a încheiat războiul din Iugoslavia. Prim-adjunctul ambasadorului Rusiei, Dmitry Polyansky, a precizat în schimb că Președinția japoneză a Consiliului de Securitate încă nu a oferit Rusiei niciun răspuns la această solicitare.
Serbia este cea mai mare dintre țările care au rezultat din dezmembrarea Iugoslaviei. Serbia consideră Kosovo o provincie a Serbiei. În schimb, autoritățile din Kosovo au declarat independența acestei regiuni. În mod real, guvernul Serbiei a pierdut controlul asupra regiunii Kosovo. Kosovo este recunoscut drept stat independent de unele țări. Alte țări, inclusiv România, nu recunosc independența Kosovo.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!