7.6 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInternaționalRusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o „notă” în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut drept act de genocid.

Asediul armatei germane asupra orașului Leningrad (azi – Sankt Petersburg) s-a desfășurat între anii 1941 – 1944. Asediul a durat 872 de zile și s-a soldat cu un milion de morți, mai ales din rândul populației civile, care a suferit îngrozitor de foame și de frig. Cu toate acestea, nemții n-au putut să ocupe orașul.

„Rusia a luat notă de abordarea dublă a Berlinului în ceea ce privește recunoașterea oficială a crimelor împotriva umanității pe care Germania le-a comis în trecut, drept acte de genocid. Deși și-a recunoscut crimele din epoca colonială ca un act de genocid, Germania a refuzat până acum să facă același lucru în ceea ce privește asediul Leningradului și alte crime împotriva popoarelor Uniunii Sovietice, comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia insistă ca Germania să recunoască oficial aceste atrocități ale celui de-al Treilea Reich ca acte de genocid”, anunță presa oficială de la Moscova.

În anii de după cel de-al doilea Război Mondial, Germania a oferit o serie de despăgubiri evreilor, inclusiv celor care au suferit la Leningrad. Rusia reclamă însă faptul că nu doar evreii ci și toți locuitorii orașului, inclusiv ruși, trebuie să primească despăgubiri.

Cererea prezentată acum de presa din Rusia vine la câteva zile după ce Polonia a readus în discuție daunele pe care le-ar avea de primit din partea Germaniei, pentru ocupația din cel de-al doilea Război Mondial.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rezultatele la alegerile prezidenţiale vor putea fi urmărite în timp real

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat o premieră tehnologică pentru alegerile prezidențiale, realizată în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS)...

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a opta lună consecutiv

Banca Națională a României a revizuit în creștere prognoza inflației pentru finalul anului 2024 la 4,9%, față de 4% anterior BNR a estimat că inflația...
Ultima oră
Pe aceeași temă