2.8 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia ar vrea redeschiderea porturilor ucrainene dacă Occidentul anulează sancțiunile exporturilor ruse

Rusia ar vrea redeschiderea porturilor ucrainene dacă Occidentul anulează sancțiunile exporturilor ruse

Rusia, prin administraţia Vladimir Putin, a anunţat, joi după-amiază, că este dispusă la redeschiderea porturilor ucrainene dacă naţiunile occidentale anulează sancţiunile impuse exporturilor ruse.

„Principala cauză a crizei alimentare sunt sancţiunile impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, care limitează libertatea desfăşurării activităţilor comerciale, mai ales în cazul produselor alimentare, inclusiv în cazul grâului”, a acuzat Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de agenţia Interfax şi de cotidianul italian Il Sole 24 Ore.

„Prin urmare, dacă partenerii noştri vor o soluţie, este necesar să rezolve şi problemele asociate restricţionării prin sancţiuni a exporturilor ruse”, a subliniat oficialul rus.

În contextul invaziei în Ucraina, Rusia a instituit o blocadă asupra porturilor ucrainene din Marea Azov şi Marea Neagră.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul G7 au impus sancţiuni financiare şi comerciale masive asupra Rusiei din cauza intervenţiei militare în Ucraina.

Rusia ar fi de acord cu redeschiderea porturilor ucrainene dacă sancțiunile vestului asupra exporturilor ruse vor fi ridicate

Administraţia Joseph Biden a catalogat drept „false” acuzaţiile potrivit cărora sancţiunile impuse Rusiei din cauza intervenţiei militare în Ucraina ar fi agravat criza alimentară la nivel internaţional. „Unii au încercat să afirme că sancţiunile impuse Federaţiei Ruse de Statele Unite şi de multe alte ţări au agravat criza. Este fals. Atunci când am impus sancţiunile împotriva Rusiei cu scopul de a opri războiul cât mai rapid, am creat deliberat şi atent excepţii pentru produsele agricole şi fertilizatori”, a declarat miercuri seară Antony Blinken, secretarul de Stat american, conform Ziarul Financiar.

Antony Blinken a susţinut că Administraţia Vladimir Putin este vinovată de criza alimentară internaţională. „În privinţa deciziei de a lansa acest război nejustificat, responsabilitatea pentru perturbarea surselor de aprovizionare şi pentru suferinţele din întreaga lume aparţine direct şi exclusiv Administraţiei Rusiei”, a afirmat Antony Blinken.

Preţurile produselor agricole au crescut semnificativ în contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor impuse de Occident Rusiei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Numărul cazurilor de rujeolă crește vertiginos la nivel mondial

În 2023, numărul cazurilor de rujeolă la nivel mondial a crescut cu 20% față de 2022, ajungând la 10,3 milioane, conform estimărilor Organizației Mondiale...

ROBOR la 3 luni crește la 5,58%, marcând o nouă tendință pe piața dobânzilor

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019 și la creditele curente ale...

Statele Unite resping acuzațiile ONU privind genocidul în Gaza și critică raportul Human Rights Watch

Statele Unite au condamnat ferm concluziile unui comitet special al ONU care a sugerat că metodele utilizate de Israel în Fâșia Gaza „corespund caracteristicilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă