Magnatul Rupert Murdoch a renunţat la intenţia de a cumpăra pachetul majoritar al grupului media British Sky Broadcasting (BSkyB) după ce premierul britanic David Cameron l-a mustrat vehement în timpul unei şedinţe incendiare din Parlament. „Cei care au aprobat ilegalităţi nu trebuie să deţină instituţii media”, a declarat Cameron, referindu-se la scandalul telefoanelor ascultate de angajaţii defunctului tabloid News of the World, aflat mai bine de 40 de ani în portofoliul companiei media deţinute de Murdoch, News Corporation.
„Credem că propunerea de achiziţionare a pachetului majoritar de la BSkyB ar fi benefică pentru ambele părţi, dar este clar că această tranzacţie nu se poate realiza în acest climat”, a precizat „secundul” din News Corporation, Chase Carey.
Totuşi, compania lui Rupert Murdoch îşi păstrează procentul de 39 la sută din acţiunile BSkyB.
Uciderea lui Milly Dowler, moartea News of the World
Şi Opoziţia britanică s-a raliat luării de poziţie împotriva lui Murdoch şi companiei sale. „Este o victorie pentru publicul acestei ţări, pentru Parlament şi pentru capacitatea de lider demonstrată de Ed Miliband”, a afirmat pentru BBC ministrul „din umbră” al Culturii, Ivan Lewis, care nu a ratat ocazia de a-l lăuda pe liderul laburist.
Miliband l-a interpelat pe Cameron pentru a-i aminti de „cazul Milly Dowler”, minora răpită şi omorâtă în 2002, al cărui telefon a fost ascultat de un editor al News of the World în perioada în care subiectul devenise de interes public.
„M-am întâlnit miercuri cu familia lui Milly Dowler, care a dat dovadă de o remarcabilă putere atunci când au făcut public acest caz. Sunteţi de acord cu mine, domnule prim-ministru, că este o insultă faptul că Rebekah Brooks, editorul News of the World implicat, este încă angajată la News Coorporation?”, a fost întrebarea lansată de Ed Miliband.
„Am spus deja că decizia jurnalistei de a demisiona a fost corectă, iar trustul trebuia să o accepte. Este nevoie de o schimbare de la bază la vârf în această organizaţie. Din acest motiv nu putem să separăm ce s-a întâmplat la News of the World de oferta făcută către BSkyB. Ce s-a întâmplat în această organizaţie a fost ruşinos! Trebuie să lase la o parte tranzacţiile şi să cureţe mizeria pe care au făcut-o”, a fost replica premierului.
Şedinţa, ţinută în Camera Comunelor, a fost una maraton, David Cameron fiind interpelat de 78 de ori.
Cazul Milly Dowler a fost cel care a grăbit desfiinţarea publicaţiei News of the World, când a ieşit la iveală că ascultarea telefonului minorei a încurcat ancheta oficială. Ulterior, un număr de companii care vindeau publicitate tabloidului au rupt contractele. Noi descoperiri au arătat că News of the World a ascultat şi telefoanele rudelor unor soldaţi decedaţi în teatrele de operaţiuni. În faţa acestui scandal din ce în ce mai mare, News Corporation a decis ca ultimul număr al tabloidului să apară pe 10 iulie.