Rudolph Giuliani: Donald Trump nu e obligat să se prezinte în fața comisiei lui Robert Mueller

Rudolph Giuliani, membru al echipei juridice a lui Donald Trump, a declarat că preşedintele SUA nu este obligat să se conformeze, înaintea scrutinului prezidenţial, unei potenţiale cereri de audiere a sa în ancheta privind presupuse contacte cu Rusia.

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 07.05.2018 - 08:11

În cursul unui interviu la emisiunea "This Week" de la postul ABC, Rudolph Guliani a fost întrebat dacă Donald Trump se va conforma unei potenţiale cereri de audiere a sa în cazul în care procurorul special Robert Mueller va formula o cerere în acest sens.

"Nu suntem obligaţi", a răspuns Giuliani, adăugând: "Este preşedintele Statelor Unite. Putem pretinde aceleaşi privilegii de care beneficiază alţi preşedinţi". Avocatul, fost primar al oraşului New York, a mai afirmat că preşedintele "vrea să depună mărturie".

Robert Mueller a atras recent că în cazul în care Donald Trump va refuza să fie audiat în investigaţia privind ingerinţele Rusiei, procurorul poate emite o citaţie pentru convocarea preşedintelui într-o instanţă cu juraţi, au declarat patru surse citate de publicaţia The Washington Post.

În cazul în care Donald Trump va fi convocat în instanţă, avocaţii preşedintelui pot contesta în justiţie măsura. Dacă va fi menţinută, Donald Trump poate refuza totuşi să răspundă la întrebări, invocând Amendamentul al Cincilea al Constituţiei SUA, care prevede opţiunea refuzului autoincriminării.

Întrebat dacă preşedintele va invoca sau nu Amendamentul al Cincilea, în cazul în care va decide să se prezinte la potenţialele audieri, Guliani a răspuns: "Cum aş putea să fiu vreodată sigur de aşa ceva?"

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.

Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor a dispus, acum câteva zile, încheierea anchetei privind ingerinţele Rusiei, stabilind că nu au existat acţiuni coordonate ale echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump cu Moscova.

Comentarii