6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInternaționalRomânia a înființat în Polonia Institutul European pentru Dezvoltare Durabilă

România a înființat în Polonia Institutul European pentru Dezvoltare Durabilă

România își consolidează relațiile bilaterale cu Polonia și a înființat recent Institutului European pentru Dezvoltare Durabilă.

Acesta facilitează transferul internațional de know-how, iar printre obiectivele Institutului se numără implementarea principiilor sustenabilității în politicile publice. Mai mult, va dezvolta proiecte cu parteneri din mediul academic, mediul de business și într-o strânsă legătură cu autoritățile locale și reprezentanți ai societății civile din Polonia.

De asemenea, vor fi dezvoltate instrumente eficiente pentru întărirea capacității instituționale a autorităților locale în chestiuni legate de protecția mediului, economie circulară, schimbări climatice și alte aspecte ale dezvoltării durabile, creșterea nivelului de conștientizare a obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) și adoptarea unui set de acțiuni eficiente pentru implementarea ODD la nivel local.

Acesta va avea rolul de accelerator pentru implementarea Obiectivelor Globale de Dezvoltare Durabilă la nivel local în Polonia, România și în statele membre, dar și de catalizator pentru colaborarea dintre administrația publică centrală și locală, mediul de afaceri, mediul academic și societatea civilă, în vederea identificării celor mai bune soluții pentru un viitor sustenabil, în acord cu Agenda 2030 a ONU.

Dintre cele 193 de țări membre ONU, Polonia se situează pe locul 9, cu un indice de evaluare a progresului performanței în îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă de 81.80 (SDG Index score), iar România pe locul 35 – cu un scor de 77.46.

Institutul este fondat de ARDLD – Asociația Română pentru Dezvoltare Locală Durabilă – condusă de Alina Bilan, partener al casei de avocatură ONV LAW și CERS – Centrul European de Resurse pentru Sustenabilitate, împreună cu Societatea Polono-Română din Cracovia.

“Institutul European pentru Dezvoltare Durabilă este prima inițiativă de acest tip pe care țara noastră o demarează . Pentru mine, este un mare privilegiu să fiu implicată activ în îmbunătățirea mecanismelor de colaborare între statele Uniunii Europene. Fiecare participant la acest proces, fie el primar, reprezentant al societății civile, om de afaceri sau reprezentant al mediului

academic, deține un rol important, deoarece, prin utilizarea eficientă a experiențelor și competențelor fiecăruia, putem învăța, evolua și construi împreună un viitor sustenabil pentru comunitățile locale”, declară Alina Bilan.

Recent, Institutul European pentru Dezvoltare Durabilă a organizat, împreună cu parteneri din mediul academic (Universitatea Economică din Cracovia, Universitatea Jagiellonă din Cracovia) și autorități publice din Polonia (Asociația Orașelor Poloneze și Primăria Wieliczka) Conferința Internațională Local Government 6.0.- Social Development, Economic Services, Modern Finances, la care au participat specialiști din diverse domenii, profesori, lideri în administrație și afaceri, activiști și alte personalități din întreaga lume (Polonia, Germania, Franța, Italia, România, Ucraina și Statele Unite ale Americii).

Organizată în orașul Wieliczka din Polonia, conferința a oferit participanților o platformă de dezbatere referitoare la viitorul comunităților locale, cu scopul declarat de a identifica soluții și de a defini o nouă viziune pentru un viitor sustenabil.

Cu ocazia acestei conferințe au fost instituite și acordate Premiile Institutului European pentru Dezvoltare Durabilă menite să aducă recunoașterea publică a eforturilor administrației publice locale, mediului academic, mediului de afaceri și societății civile pentru promovarea și implementarea ODD.

Asociația Română pentru Dezvoltare Locală Durabilă este o organizație nonguvernamentală non profit, care are în centrul preocupărilor sale sprijinirea implementării Obiectivelor Globale de Dezvoltare Durabilă atât la nivel local, cât și la nivel național. ARDLD militează pentru ca cele 17 obiective, incluse în Agenda 2030, să devină o preocupare comună, atât pentru Guvern, autorități centrale și locale, dar și pentru mediul de afaceri și organizații ale societății civile.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Modificări fiscale pregătite: Guvernul analizează măsuri care ar putea reduce venitul net al salariaților

În contextul unui deficit bugetar crescut și al presiunilor pentru reforme fiscale, guvernul și partidele politice dezbat propuneri care ar putea schimba semnificativ sistemul...

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...

Circulație reluată temporar pe Podul Giurgiu-Ruse în perioada sărbătorilor

Lucrările de reparații majore la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse vor fi suspendate temporar între 20 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025. În această perioadă, traficul...
Ultima oră
Pe aceeași temă