3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalRevine apartheidul? Ryanair stârnește furie cu un test de naționalitate afrikaans

Revine apartheidul? Ryanair stârnește furie cu un test de naționalitate afrikaans

Ryanair a declarat luni (6 iunie) că le solicită pasagerilor sud-africani să-și dovedească naționalitatea înainte de a călători, realizând un test în afrikaans, o limbă folosită de doar 12% din populație. Afrikaans a fost mult timp identificat cu regimul apartheid și minoritatea albă.

Ryanair a stârnit furie solicitând pasagerilor săi sud-africani să-și demonstreze naționalitatea prin finalizarea unui test în afrikaans, o limbă folosită de doar 12% din populație, care a fost mult timp identificată cu regimul apartheid și minoritatea albă.

Compania aeriană a spus că le cere tuturor pasagerilor din țară care se îndreaptă spre Marea Britanie să completeze „chestionarul simplu”, ca urmare a ceea ce a descris ca fiind o prevalență ridicată a pașapoartelor sud-africane frauduloase.

Un purtător de cuvânt al Ryanair, care nu operează zboruri către sau dinspre Africa de Sud, a declarat că tuturor pasagerilor care nu pot completa chestionarul li se va refuza călătoria și li se va da o compensare.

Ryanair vrea test afrikaans pentru îmbarcarea pasagerilor sud-africani din Europa către UK, dar măsura stârnește furie peste tot

CEO-ul Consiliului Limbii Afrikaans, Conrad Steenkamp, a avertizat că această mișcare ar putea duce la acțiuni în justiție.

„Ei folosesc acest lucru într-un mod absolut absurd. Afrikaans, aproximativ 20% din populația Africii de Sud înțelege afrikaans, dar restul nu, așa că te pui cu aproximativ 50 de milioane de oameni care nu înțeleg afrikaans. Deci ar fi putut la fel de bine să fi luat zulu, care este cea mai răspândită limbă din Africa de Sud, și să fi folosit asta, dacă ar fi vrut cu adevărat să folosească una dintre limbile de mare circulație.”

Ryanair a spus că testul se va aplica oricărui deținător de pașaport sud-african care zboară în Marea Britanie din altă parte a Europei la îmbarcare.

Înalta Comisie a Marii Britanii din Africa de Sud a declarat pe Twitter că testul nu este o cerință guvernamentală britanică pentru a intra în Regatul Unit.


Testul a creat indignare în rândul cetățenilor sud-africani, care spun că un test în limba africană nu dovedește nimic.
„Este foarte discriminatoriu pentru o mulțime de sud-africani care nu vorbesc afrikaans”.
Afrikaans este a treia cea mai vorbită dintre cele 11 limbi oficiale din Africa de Sud.


A fost considerată limba oficială până la sfârșitul apartheidului în 1994.

Nelson Mandela și lupta contra apartheid

Mandela a fost unul dintre cei mai respectati oameni de stat din lume. A fost lider al luptei persoanelor de culoare împotriva regimului rasist care se străduia să instituţionalizeze segregaţia în Africa de Sud.

A petrecut 27 de ani în detenţie, în perioada 1964-1990. Din închisoare, el a devenit simbolul oprimării poporului său.

Nelson Rolihlahla Mandela s-a născut la 18 iulie 1918 în satul Mvezo, în Transkei (sud-est), în clanul regal Thembu al etniei xhosa, potrivit CNN.

Mandela s-a implicat în politica anti-colonialistă, devenind membru al Congresului Naţional African şi fiind unul dintre întemeietorii African Naţional Congress Youth League, organizaţia de tineret a partidului.

Anul 1948 a marcat venirea la putere a Partidului Naţional, care a început aplicarea apartheidului. Mandela a câştigat notorietate în 1952, în cadrul aşa-numitei Defiance Campaign against Unjust Laws (Campania de nerespectare a legilor injuste), o iniţiativă paşnică de nesupunere civilă, potrivit Hotnews.ro.

A fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1993 şi a fost ales primul presedinte de culoare al Africii de Sud în 1994. El a demisionat după cinci ani de mandat.

Din 2004, de când s-a retras oficial, Nelson Mandela a fost văzut rareori în public.Cu toate acestea, el a avut parte de un loc special în inima poporului său dar a fost foarte respectat în întreaga lume. Mandela a devenit un simbol pentru lumea întreagă.

În 1953, a devenit conducătorul organizaţiei partidului în regiunea Transvaal, funcţie în care a supervizat conferinţa Congress of the People din 1955, în cadrul căreia s-a format o coaliţie de partide opuse apartheidului, cu ANC-ul în frunte. Lucrând între timp că avocat, a fost arestat de mai multe ori pentru incitare la revoltă. Alături de conducerea partidului, a fost judecat între 1956 şi 1961 pentru trădare, însă nu a fost condamnat.

Deşi fusese iniţial un adept al opoziţiei paşnice, şi-a revizuit poziţia, devenind cofondator Umkhonto we Sizwe, facţiunea armată a Congresului Naţional African, care este responsabilă pentru un număr de atacuri cu bombă împotrivă guvernului. Arestat în 1962, a fost condamnat pe viaţă la 12 iunie 1964, fiind eliberat după 27 de ani de închisoare, la 11 februarie 1990, în urmă unei campanii internaţionale de lobby pentru cauza să.

Ulterior, a devenit preşedinte al Congresului Naţional African (ANC) şi şi-a publicat autobiografia. A condus negocieri cu preşedintele în funcţie F.W. de Klerk pentru abolirea apartheid-ului şi organizarea alegerilor mulţi-rasiale libere în 1994, pe care le-a câştigat, devenind primul preşedinte de culoare în Africa de Sud.

Mai mulţi oficiali au trecut, joi seara, pe la locuinţa lui Nelson Mandela, pentru a-şi exprima condoleanţe.

Liderul sud-african era îngrijit la domiciliu de 22 de medici din Johannesburg începând cu 1 septembrie, după ce a fost spitalizat timp de trei luni din cauza unei infecţii pulmonare şi probabil complicaţii multiple.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Amnistia fiscală aduce venituri record: 5,8 miliarde de lei la bugetul statului

Amnistia fiscală din acest an a generat încasări de 5,8 miliarde de lei, conform datelor Profit.ro, o sumă în linie cu estimările revizuite ale...

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...

Consultări politice în curs: Premierul viitorului Guvern rămâne o necunoscută

Reprezentantul PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că numele premierului care va conduce următorul Guvern nu a fost încă stabilit de liderii partidelor proeuropene. Potrivit ZF,...
Ultima oră
Pe aceeași temă