La rândul său, șeful de stat a acceptat-o ”cu regret”, a anunţat luni preşedinţia franceză, relatează AFP şi dpa.
Demisia lui Delevoye, numit în septembrie 2017 pentru pregătirea reformei pensiilor, survine în plin conflict social împotriva acestui proiect emblematic al mandatului de cinci ani al preşedintelui Macron.
Jean-Paul Delevoye a fost în atenţia justiţiei după o serie de dezvăluiri ale presei despre colaborări, dintre care multe nu au fost incluse în declaraţia pentru venituri suplimentare.
Situaţia a afectat guvernul francez pe fondul grevelor împotriva reformelor din cauza cărora unii angajaţi, în special din transportul public, îşi vor pierde drepturile de pensionare anticipată şi alţii trebuie să-şi amâne pensionarea dacă doresc o pensie completă.
Delevoye s-a angajat săptămâna trecută să ramburseze banii obţinuţi în urma unei colaborări într-un think tank după preluarea postului de înaltul comisar pentru reforma pensiilor. Opoziţia de stânga l-a acuzat de asemenea că funcţia pe care a avut-o în cadrul unui organism de pregătire din domeniul asigurărilor ar putea duce la un conflict de interese.
Delevoye este afectat de la începutul lunii decembrie de o serie de dezvăluiri ale presei referitoare la activităţile sale paralele. Potrivit cotidianului Le Monde, el a încasat astfel 78.408 euro net în funcţia de „consilier al delegatului general” al grupului de pregătire superioară şi profesională IGS, precum şi 73.338 euro net în 2018 şi 62.216 în 2019 în calitate de preşedinte de onoare al unui think tank în domeniul asigurărilor, Parallaxe.
Constituţia Franţei le interzice membrilor guvernului să exercite „orice activitate profesională” în paralel cu funcţia oficială.