27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInternațional„Republika Verde" se alătură mişcării de rezistenţă din muzică

„Republika Verde” se alătură mişcării de rezistenţă din muzică

Acum doi-trei ani am decis să fac o schimbare în viaţa mea. A fost un moment în care am privit în urmă şi am văzut ce-am făcut, ce n-am făcut, ce a ieşit, cum a ieşit şi mi-am dat seama că nu mă mai interesează apariţiile la televizor, în presă, difuzările la radio, îmbrăcatul într-un anume fel. Nu spun că e ceva rău în toate astea, spun doar că a început să mă intereseze numai aspectul artistic. Întâmplarea a făcut ca piesa noastră „Ploaia” să aibă un feedback foarte încurajator, deşi noi nu ne propusesem să fie comercială, n-am dus-o la nici un radio, la nici o casă de discuri. A fost transmisă la radio fără intervenţia noastră, fapt chiar neaşteptat. Nu ne-am mai străduit să fim pe radio, de fapt nu ne-am mai străduit să facem multe lucruri, şi am fost plăcut surprinşi de feedback. Toată povestea aceasta a generat un alt stil de viaţă. Mă voi da pe mine exemplu, de opt luni de zile nu 
m-am mai uitat la televizor, dar asta nu înseamnă că nu mă informez. Însă contactul cu lumea artistică e complet diferit, am început să cântăm mult mai des prin cluburi, în faţa a 100 de oameni, 300, maximum 1.000. De unde eram favoriţii festivalurilor de bere, noi am ales zona cluburilor, să-i spun underground. Nu le excludem pe celelalte, dar noi, în principal, mergem în această direcţie.

 

Republika Verde online
Emisiunea s-a născut şi ea din această nevoie de schimbare. Eram la repetiţii şi cineva a venit cu ideea de a face o emisiune radio reggae „old scholl”. L-am sunat pe managerul nostru şi l-am întrebat dacă e posibil să realizăm o astfel de emisiune. Ne-a sunat înapoi în zece minute şi ne-a spus să ne alegem o zi în care să facem emisiunea la radio 3 net. Am avut şi avem în continuare libertate deplină la radio, am dat filmări din Amsterdam, dintr-un coffee shop, dar şi din Gara de Nord, apoi am realizat o ediţie într-un hotel din Deva, unde aveam un concert, dar şi la Berti Barbera acasă. Cum noi suntem mult timp pe drumuri, fie pentru concerte, fie pentru proiecte proprii, am îmbrăţişat imediat ideea de realiza emisiunea în diverse locuri. Apoi, ce se întâmplă acum e puţin şablonat, sunt reporteri care se fac că sunt reporteri, jurnalişti care se fac că sunt jurnalişti. Noi nu suntem nici una, nici alta. Noi vorbim cu invitaţii noştri liber, după nici o re­gulă, iar asta e un mare câştig, se vede după numărul de utilizatori.

One Day Reggae Fest
În momentul de faţă există un monopol fantastic în showbizul românesc. Avem aceeaşi direcţie muzicală, ascultăm cam un singur gen, eventual cel promovat de două case de discuri, care direcţionează un anumit trend muzical. Sunt conştient că era şi mai rău cu ani în urmă, mă bucur că showbiz-ul românesc s-a mai dezvoltat între timp, s-a mai şi curăţat. Dar, în continuare, nu există proiecte muzicale elegante, nu se susţin oamenii care au studiat şi câte 20 de ani. Sunt două lumi total diferite în muzica din România: este acea lume pe care o ştim de la radio ori posturi tv muzicale şi există o altă lume, la care am pus şi noi umărul, îmi place să cred asta, care râde de figurile din faţa reflectoarelor, să zic aşa. Sunt cei care cântă prin cluburi, colecţionari de muzică, oameni care merg la festivaluri şi ştiu la ce merg. Au început să apară tot felul de evenimente open air, e adevărat că nu toate sunt grozave, dar faptul că ele au apărut e ge­nerat de o nevoie. Mie mi se pare că e o mişcare de rezistenţă şi Repu­blika Verde i se alătură, prin susţinerea acelor artişti care fac diferenţa pe piaţă. Şi asta se întâmplă pentru că e nevoie de altceva, de alt fenomen muzical, de o altă experienţă. În România e o sete uriaşă de schimbare. O dovadă în acest sens este faptul că noi facem în acest weekend, adică pe 24 iulie, primul festival Repu­blika Verde, se numeşte One Day Reggae Fest. Poate e prea mult spus festival, dar am optat pentru Fest pentru că vor fi două scene, se va cânta şi ziua, şi noap­tea. Va începe în jurul de ora 16.00, vor fi proiecţii, documentare, concerte, toată mişcarea reggae autohtonă vă dă întâlnire în club Fabrica. Evenimentul este organizat de noi şi de toţi cei care s-au alăturat echipei Republika Verde.

Deşi Republika Verde a început ca o simplă emisiune de radio, apoi ne-am extins pe Internet, mulţi oameni s-au regăsit în conceptele noastre, au venit cu propu­neri, noi le-am primit din mers. N-am făcut o sumă ce înseamnă Republika Verde, cui se adresează, ce vrem să dărâmăm, ce vrem să reparăm, să salvăm, ne străduim doar să punem umărul la o schimbare. În loc să discutăm despre cât de groaznic e la noi, mai bine încercăm să schimbăm ceva.

Viitorul e tot verde
În toamnă ne-am propus să lansăm un nou album, „Republika Verde”, până atunci, la One Day Reggae Fest vom lansa un clip. Pregătim un album altfel, e o direcţie uşor nouă pentru El Negro, trebuie văzut cu urechile. El Negro încă mai este asociat cu piese vechi, cu anumite haine, cu ceva comercial. După primii cinci ani, în care ne spuneam mereu că trebuie să ieşim în evidenţă, trebuie să fim la radio, acum nu mai vedem lucrurile aşa. După două albumuri foarte reggae, cel pe care-l pregătim acum este electro-reggae, o evoluţie firească, din butoane, sunete, din întâmplări, din festivaluri văzute. Vorbim pe acest album destul de mult despre viaţa socială, politică, sunt lucruri care ne deranjează şi nu vrem să optăm şi noi să plecăm în Spania. De fapt, nu vrem să mai plece nimeni în Spania. Mi se pare că românii trăiesc într-un univers al lor, izolat, dezrădăcinaţi, nu mai au ţară, cam asta e direcţia şi nu mi se pare una bună. Cred că or să mă urască mulţi, dar nu-i mai suport pe cei care se vaită într-una, de orice. Sunt convins că dacă nu s-ar tăia acel problematic procentaj de 25%, oamenii s-ar comporta la fel de urât, ar fi la fel de răi, la fel de nepoliticoşi, la fel de murdari. Am fi, că toţi trăim aici. Mi-ar plăcea ca oamenii să fie mai plini de ini­ţiative, mai deschişi să se implice în ceea ce se petrece în jur.

Muzica reggae în festival
Dacă petreceţi weekend-ul în Bucureşti, sâmbătă seara treceţi pe la clubul Fabri­ca pentru un maraton de muzică reggae, la prima ediţie One Day Reggae Fest. Cele două scene vor găzdui prestaţii live pe du­rata întregii zile. Astfel, până la ora 22.00 puteţi asculta live seturi de DJ ro­mâni consacraţi, live reggae banduri, proiecţii reggae old school de pe terasa clubului, iar după ora 22.00, a doua scenă vă aşteaptă în interiorul clubului Fabri­ca, unde petrecerea va continua până dimi­neaţă. La acest festival vor participa Kaya Foundation, Mr Levy, Johnny King, Darauf, El Negro, Raizah, L’orchestre De Roche, dar şi mulţi alţii. Biletele se pot achi­ziţiona la intrare, la preţul de 35 de lei.

 

Cele mai citite

Economia României în declin: Încrederea s-a deteriorat în trimestrul al treilea

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce indică o posibilă încetinire a...

Volkswagen își revizuiește din nou prognozele anuale din cauza performanțelor slabe și a condițiilor economice dificile

Volkswagen a anunțat vineri o revizuire negativă a previziunilor sale anuale, marcând a doua ajustare în mai puțin de trei luni. Această decizie a...

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....
Ultima oră
Pe aceeași temă